Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Bericht uit de bubbel: ballenmeisje Lisanne

01 Maart 2021
Bericht uit de bubbel: ballenmeisje Lisanne

Geen publiek, wél een toptoernooi: dankzij veel extra veiligheidseisen kan het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament toch doorgaan. Maar wie maken het mogelijk? Wie hoort bij het selecte gezelschap dat de hele week aan het werk is in Ahoy? En hoe is het leven in de tennisbubbel?

Vandaag deel 2: Ballenmeisje Lisanne van Seventer (14): "Ik hoop dat ik bij Medvedev mag rapen"

Voor Lisanne van Seventer en haar collega-ballenmeisjes en -jongens voelde gisteren, de eerste dag van het hoofdtoernooi, als een 'bevrijding'. "Tijdens de kwalificaties moesten we ook tijdens de wedstrijden onze mondkapjes op. Dat was best lastig, je wordt dan ook eerder moe. Gelukkig mogen we in het hoofdtoernooi zonder mondkapjes, dat is veel fijner", aldus Lisanne, die zich als ballenmeisje een 'special guest' voelt.

Want ja, ook Lisanne heeft donders goed in de gaten dat dit een speciale editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament is. "Er mag dit jaar natuurlijk helemaal geen publiek bij zijn, en wij mogen bijna als enigen Ahoy in. En dan zie je alle topspelers ook nog eens van heel dichtbij", glimlacht Lisanne, die al voor de tweede keer actief is in Ahoy, van achter haar mondkapje.

Zenuwen

Haar debuut als ballenmeisje in Ahoy was twee jaar geleden: mét publiek, maar ook met meer zenuwen. "De eerste keer vond ik het erg spannend. Je bent dan toch een beetje bang dat je een bal verkeerd aangooit, of een keer halverwege struikelt als je een sprintje trekt."

Gelukkig gebeurde dat niet, en werd Lisanne opnieuw geselecteerd als ballenmeisje. De ballenjongens en -meisjes moeten dit jaar harder 'werken' dan andere jaren. Normaal gesproken zijn er acht ballenkinderen per baan, nu mogen er vanwege de aangescherpte corona-eisen maar maximaal vier kinderen op de baan en twee er achter. "Je moet dus vaker in actie komen." Ook de totale ploeg is beduidend kleiner: bij gewone edities van het toernooi zijn er in totaal 120 kinderen, nu zijn er over de hele week maar 80 kinderen actief.

Catacomben

Hoe serieus het eraan toegaat in deze corona-editie van het evenement, merkt Lisanne eigenlijk elke minuut: ook de ballenkinderen zitten in hun eigen 'bubbel', in de catacomben van Ahoy, vlak bij het centre court. "Vorige keer konden we lekker rondlopen tussen onze partijen, naar andere wedstrijden en trainingen kijken. Maar dat mag nu natuurlijk niet. Het is wel gezellig met de andere ballenkinderen. En in de ruimte waar we zitten tussen onze wedstrijden, mogen we ons mondkapje af en kunnen we rustig praten en iets eten."

Jaloers

Bij welke partijen ze in actie moet komen, weet Lisanne nog niet. Wel heeft ze een duidelijke voorkeur. "Ik hoop dat ik bij Medvedev ballen mag rapen. De vorige keer mocht ik bij Tsitsipas rapen, dat vond ik ook heel speciaal." Voor Lisanne, inwoner van Hoek van Holland, is deze dagen dan ook veel belangstelling. "Mijn klasgenoten vinden het leuk voor me, maar ze zijn ook allemaal jaloers." Want waar voor een gemiddelde 14-jarige leerling 'ongeoorloofd absent' achter je naam komt te staan als je enkele dagen verzuimt, hebben Lisannes ouders toestemming gevraagd en gekregen van school (ISW ’s-Gravenzande) voor het bijzondere toernooi.

Voor het thuisfront van Lisanne zijn de activiteiten van dochterlief ook anders dan anders. "De vorige keer toen ik ballenmeisje was, kwamen mijn ouders lekker in Ahoy kijken als ik moest rapen, maar dat mag nu natuurlijk niet. Ze kijken nu thuis in Hoek van Holland online mee. En als ze op televisie zien dat mijn partij bijna is afgelopen, komen ze me ophalen. En ja, ik heb mezelf ook al een paar teruggezien op tv. Dat is wel apart: ik kijk wel heel serieus hoor!"



Terug naar overzicht