Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

ATP 500 toernooi

Het ATP 500 toernooi binnen ABN AMRO Open is één van de 13 ATP World Tour 500 tournaments. Het toernooi in Rotterdam wordt beschouwd als een van de meest innovatieve toernooien van de tour, zowel door de ATP als de andere toernooien.

In de loop der jaren zijn we bekroond met talrijke ATP Awards, zoals:

• ATP Tournament of the Year
• ATP Media Award
• ATP Fans Experience Award
• ATP Marketing Award
• ATP Venue Award

In Nederland behoort het ATP 500 toernooi bij de tien best bezochte evenementen (in de categorie betaalde evenementen). Ook staat het toernooi bekend als Nederlands grootste relatienetwerkevent met jaarlijks ruim 55.000 zakelijke bezoekers.

Kort stukje geschiedenis

Al vanaf de start van het toernooi, in 1974, nemen de beste tennissers ter wereld deel en kent het ATP 500 toernooi (voorheen ABN AMRO World Tennis Tournament) grote winnaars. In de afgelopen vier decennia hebben bijna alle tennislegendes deelgenomen, variërend van voormalige sterren als Ashe, Borg, McEnroe, Connors, Lendl en Sampras tot hedendaagse tennistoppers als Federer, Djokovic, Murray en Nadal. Ook houden we altijd oog voor opkomend talent, getuige de recente deelnames van bijvoorbeeld Dimitrov en Zverev.

Toernooidirecteur

Richard Krajicek, Wimbledon winnaar en beste Nederlandse tennisser ooit, is de toernooidirecteur van het ATP 500 toernooi. Hij won het 2 keer: in 1995 en 1997. Met zijn komst als toernooidirecteur in 2004 heeft hij het toernooi internationaal op de kaart gezet. Daarnaast is Richard Krajicek trainer en coach van Tim van Rijthoven die hij begeleidt tijdens toernooien in het buitenland. Eerder werkte hij als coach met Stanislas Wawrinka en Milos Raonic. 

Parnerships en side-events

Samen met onze titelsponsor ABN AMRO, die al meer dan 45 jaar verbonden is aan het toernooi, hebben we in Rotterdam Ahoy een evenement weten te ontwikkelen dat de meeste andere tennisevenementen in de wereld overtreft.

Gelijktijdig met het toernooi wordt er ook het rolstoeltennistoernooi georganiseerd, waarin de beste mannelijke spelers van de wereld participeren. Rolstoeltennislegende Esther Vergeer is toernooidirecteur van dit evenement. 

Esther Vergeer is zevenvoudig Paralympisch kampioen en vijf maal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar en won in 2016 de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Zij is aangesteld als chef de mission van de paralympische ploeg bij de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. 

Rondom de wedstrijden op het centre court vindt een entertainment-programma plaats, met o.a. spectaculaire lichtshows en muzikale optredens. Bezoekers werden in 2017 bijvoorbeeld verrast met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en in 2018 met een optreden van Afrojack.