Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Historie

Het ABN AMRO Open behoort al jaren tot de meest prestigieuze sportevenementen van Nederland. Rotterdam Ahoy is organisator van het ABN AMRO Open.

Een korte terugblik

Sinds 1974 is ABN AMRO sponsor van het toernooi, dat in de beginfase onderdeel uitmaakte van de WCT-Series (World Championship of Tennis), de voorloper van de ATP World Tour.

Het eerste toernooi

Het eerste ABN toernooi in 1974 kende direct een Nederlands succes, met Tom Okker als toernooiwinnaar na een zinderende finale tegen Tom Gorman. Dat het daarna tot 1995 duurde voor de huidige toernooidirecteur Richard Krajicek voor een nieuw Nederlands succes zorgde is, gezien de kwaliteit van het deelnemersveld, niet verwonderlijk. Zo kende het toernooi legendarische winnaars als Arthur Ashe (2x), Dick Stockton, Jimmy Connors (2x), Björn Borg, Guillermo Vilas, Stefan Edberg, Boris Becker en Roger Federer.

De toeschouwers

Uiteraard is het toernooi in de loop der jaren enorm gegroeid. Ter vergelijking: in 1974 bezochten 46.000 mensen het toernooi, in 2013 een recordaantal van 116.354! De groei uit zich uiteraard niet alleen in de toeschouwersaantallen, maar ook in het prijzengeld. Nam Arthur Ashe in de jaren '70 nog genoegen met een bedrag van $ 12.000, tegenwoordig krijgt de winnaar €401.580 op zijn rekening bijgeschreven.

De media

In de eerste jaren werd het toernooi alleen uitgezonden door de AVRO. De vertrouwde stem van Willem Duys was jarenlang onlosmakelijk aan het toernooi verbonden. Later kregen ook buitenlandse tv-stations interesse. Inmiddels wordt het ABN AMRO Open in 186 landen uitgezonden. De uitslagen van het toernooi staan dan ook in alle uithoeken van de wereld in kranten en sportbladen.