Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Britse overmacht in rolstoelfinales

07 Maart 2021
Britse overmacht in rolstoelfinales

Helemaal onverwacht kwam het niet, maar op de finaledag van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament bleken de Britten oppermachtig. Het Nederlandse koppel Tom Egberink/Maikel Scheffers beleefde een leerzame middag: Alfie Hewett en Gordon Reid wonnen de dubbelspelfinale met 6-1 6-1.

Voor Hewett was het sowieso een topdag. Eerder op de dag had hij al het enkelspel gewonnen van zijn vriend en trainingsmaat Gordon Reid: 7-5 6-4. In de dubbels ging het zelfs nog eenvoudiger voor Hewett. Tot verdriet van Egberink en Scheffers, die na de halve finales nog euforisch waren. Daarvan was na de verloren eindstrijd niet veel meer van over. Scheffers: "Het was van onze kant gewoon een heel matige vertoning. We moeten deze partij, samen met onze coaches, minstens tien keer terugkijken en analyseren wat we nog kunnen verbeteren.”

Topniveau

Verzachtende omstandigheid voor de verliespartij was dat de Engelsen de laatste maanden wél geregeld aan toptoernooien hadden meegedaan, terwijl Egberink en Scheffers het een jaar lang moesten doen zonder duels op topniveau. Egberink: "Juist deze week hebben we gezien hoe belangrijk het is om op sterk bezette toernooien te spelen. Ik voelde me deze week als een jongetje in de snoepwinkel, zo blij was ik dat we weer aan dit evenement konden meedoen. Aan het begin van de week wisten we totaal niet waar we stonden, nu weten we weer waaraan we moeten werken.”

Engeland

Egberink en Scheffers willen eigenlijk zo gauw mogelijk naar Engeland afreizen om daar te trainen en toernooien te spelen. Of dat met de huidige corona-maatregelen mogelijk is, is nog maar de vraag. Maar dát de Nederlanders actie moeten ondernemen, is volgens toernooidirecteur Esther Vergeer wel duidelijk. "Lange tijd werd Nederland op het gebied van rolstoeltennis gezien als voorbeeldland, maar dat zijn we niet meer. De vier geplaatste spelers in het enkelspel (geen Nederlanders -red) hebben hier wat mij betreft een nieuwe standaard neergezet.’’

Online

Die nieuwe standaard gold ook voor het rolstoeltoernooi: live beelden van alle partijen, een groter online bereik, en belangstelling van internationale zendgemachtigden hebben het rolstoeltennis afgelopen week weer een duwtje in de goede richting gegeven, zag Vergeer. "Spelers zijn zó dankbaar dat we zo’n groot toernooi organiseren, maar ook hoe we het hier organiseren. Elders in de wereld zijn er ook geïntegreerde toernooien, maar blijkbaar worden de rolstoeltennissers af en toe toch nog op baan 24 weggestopt. Dat is hier ondenkbaar. Dankzij de steun van Rotterdam Ahoy en ABN AMRO is onze integratie met het valide tennis inmiddels vanzelfsprekend; spelers voelen zich hier echt welkom.”Terug naar overzicht