MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

Daniil Medvedev op jacht naar volgende mijlpaal

02 Maart 2021

Zijn prestaties in de laatste maanden zijn ronduit sensationeel, maar toernooifavoriet Daniil Medvedev (25) blijft er ogenschijnlijk laconiek onder. Vandaag komt de Rus in zijn eerste ronde van het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament uit tegen de Serviër Dusan Lajovic. Medvedev kan, als hij in Rotterdam Ahoy de finale haalt, de nieuwe nummer 2 van de wereld worden.

Je zou er als tegenstander (vandaag Lajovic dus) bijna moedeloos van worden. De 1,98 meter lange Medvedev won 20 van zijn laatste 21 partijen en verloor alleen de finale van de Australian Open van Novak Djokovic. Verder was het één lange zegereeks voor de Rus: hij won zijn laatste tien wedstrijden van 2020 én de eerste tien partijen van 2021. Daarbij versloeg hij niet bepaald de 'kleintjes’: bij die 20 overwinningen zaten 12 zeges op top-10 spelers. Zelf beantwoordt hij zijn fabelachtige reeks met een brede glimlach. "Het zijn inderdaad best indrukwekkende cijfers, maar ik zou niet één speciale oorzaak voor mijn succes kunnen aanwijzen. Wel is het natuurlijk zo dat je meer vertrouwen krijgt als je partijen en toernooien wint, dat merk ik nu ook. Verder denk ik dat mijn huidige prestaties vooral het gevolg zijn van mijn harde werk van de afgelopen jaren. Dat betaalt zich nu uit."

Verliezen

De ultieme beloning voor Medvedev bleef in Australië dus uit: Novak Djokovic liet hem voor het eerst in 21 partijen weer voelen wat verliezen is. Die klap is verwerkt, aldus Medvedev in Rotterdam Ahoy: "Novak was gewoon de betere speler. Ik heb die nederlaag uitvoerig met mijn team besproken, en tactisch zou ik het een volgende keer anders doen tegen Novak, maar aan de andere kant: hij deed gewoon alles goed."

Mijlpaal

Als Medvedev in Rotterdam alles goed doet, bereikt hij de volgende mijlpaal in zijn carrière: als de Rus in Ahoy de eindstrijd bereikt, is hij voor het eerst in zijn loopbaan de nummer twee van de wereld. Zelf ligt hij niet wakker van de extra druk die daarmee gepaard gaat. "Als topspeler in het tennis moet je gewoon met druk kunnen omgaan. Tegelijkertijd ben ik nog niet erg bezig met die tweede plaats op de ranking. Misschien komt dat wel als ik hier de kwartfinale haal, maar ik moet er vooral niet te veel aan denken. Eerst maar eens de eerste ronde overleven." En dat kan zomaar een lastig karwei worden, want de Serviër Lajovic won al eens van Medvedev; in de onderlinge duels staat het 1-1.

Fit

Hoewel de finale van de Australian slechts anderhalve week geleden plaatsvond, is Medvedev naar eigen zeggen klaar voor de volgende klus. "Ik ben fit, anders zou ik niet spelen. Na mijn terugkomst uit Australië, met een jetlag na een reis van 30 uur, heb ik een paar dagen vrij genomen. De laatste dagen heb ik hier goed kunnen trainen in Rotterdam. Het is natuurlijk opeens weer anders voor ons omdat hier geen fans welkom zijn en er extra veiligheidsmaatregelen gelden. Zo is voor ons als spelers meer ruimte om te trainen, maar ook bijvoorbeeld in het restaurant is er extra ruimte gecreëerd: de organisatie heeft geweldig werk verricht."

Terug naar overzicht
Daniil Medvedev op jacht naar volgende mijlpaal