MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

Loyaliteit van ABN AMRO is ongekend | Toernooidirecteur Krajicek

07 Maart 2021

Het was nogal een week: de 48e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament was een evenement met meeslepende partijen, maar ook van bubbels, testen en strikte veiligheidsmaatregelen. Toernooidirecteur Richard Krajicek blikt opgelucht terug. "Goed dat we zijn doorgegaan."

Hoe vaak heb je wakker gelegen in de voorbereiding?

"Niet overdreven veel. De financiële toezegging van ABN AMRO, dat in de zomer al aangaf dat het toernooi ook zonder publiek zou kunnen doorgaan, gaf al veel rust. Bovendien zat de operationele hoofdpijn vooral bij Patrick Heerinckx, event manager van Ahoy, en de media-hoofdpijn zat bij Dimitri Bonthuis en niet bij mij. Dat is het voordeel van een goed team en delegeren. En hoewel ik er tijdens het toernooi niet eens zo veel mee bezig ben geweest, waren er vooral natuurlijk heus wel zorgen over mogelijke besmettingen. Dat laatste was eigenlijk ook het enige dat mis had kunnen gaan."

Wat blijft je vooral bij van het sportieve gedeelte van het toernooi?  

"Ook na het afzeggen van enkele topspelers hadden we nog steeds een heel sterk deelnemersveld, met vier spelers uit de top-tien en aansprekende namen als Medvedev, Tsitsipas, Zverev, Rublev, maar ook Nishikori en Murray. Natuurlijk is het jammer als er snel in het toernooi toppers sneuvelen, maar we hebben vooral heel mooie, spannende partijen gezien. Zo’n gevecht als tussen Andy Murray en Robin Haase, maar ook de partijen van Tsitsipas, dat waren geweldige wedstrijden die een groot publiek hadden verdiend.’’

Als finalist had je Rublev vooraf wel voorspeld, maar Marton Fucsovics vast niet…

"Nee, zeker niet, hoewel Fucsovics natuurlijk een heel goede speler is. Maar hij heeft de hele week gewoon uitstekend staan tennissen en is een complete speler, dus wat dat betreft was het dik verdiend. Een finaleplaats van Rublev lag meer voor de hand: hij was al in uitstekende vorm en is niet voor niks van de huidige nummer 8 van de wereld.”

Spelers en coaches waren vooraf enthousiast over de aankleding van het centre court en de banen. Wat heb je uiteindelijk teruggehoord van ze?

"Veel complimenten, van spelers en coaches, maar ook van de ATP. Natuurlijk moesten de spelers in hun eigen bubbel blijven, maar we hebben ons best gedaan om het - in de ruimte die er was - zo aangenaam mogelijk te maken voor de spelers. Heel ruime trainingsfaciliteiten bijvoorbeeld, spelers waren daar heel tevreden over.’’

Was het ook voor de continuïteit van het toernooi belangrijk om het toernooi wel door te laten gaan?

"Zeker, ook voor Rotterdam Ahoy trouwens. Nu blijven we in beeld bij de spelers, de coaches, de ATP en de media, dat is ook voor de lange termijn belangrijk. Als je een jaar lang helemaal weg bent, wordt het toch weer moeilijker om alles weer op te bouwen.”  

Jullie houden na afloop van het toernooi altijd een evaluatie. Wat kun je van zo’n uitzonderlijke editie meenemen naar volgende jaren?

"Het centre court ziet er nu natuurlijk heel anders uit. Bijvoorbeeld die skyline van Rotterdam vind ik heel mooi, misschien komt dat volgend jaar wel terug. En qua media-aandacht en online bereik: ik ken nog niet precies de cijfers, maar we hebben wel gezien dat we - nu we de interviews met spelers via Zoom doen - zeker niet minder media-aandacht hebben gekregen dan in andere jaren. Ook dat soort zaken nemen we mee tijdens de evaluatie.’’

Als je over vijf of tien jaar terugdenkt aan deze editie, wat zal je dan vooral bijblijven?

"Het ontbreken van het publiek. Natuurlijk was dit ook een heel uitzonderlijk toernooi, met de bubbel waar je in moet blijven, de beperkte bewegingsvrijheid en de avondklok. En verder zal me de ongelofelijke loyaliteit van ABN AMRO altijd bijblijven. Want het is heel simpel: zonder de steun van ABN AMRO was er hier geen toernooi geweest.”Terug naar overzicht
Loyaliteit van ABN AMRO is ongekend | Toernooidirecteur Krajicek