Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Recordhouder Haase: "Prachtig dat we hier kunnen spelen"

28 Februari 2021
Recordhouder Haase: "Prachtig dat we hier kunnen spelen"

Voor Robin Haase (33) is het een bijzondere week. Niet alleen treft hij in de eerste ronde van de 48e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament een oude bekende in Andy Murray, maar de geboren Hagenaar schrijft met zijn dertiende deelname in Ahoy ook toernooigeschiedenis: niemand speelde vaker in Rotterdam dan Haase.

Dat record geeft zijn deelname een extra tintje, aldus Haase aan de vooravond van het duel met Murray, die hij in 2008 al eens versloeg in een kolkend Ahoy. "Die dertien deelnames zegt iets over mijn carrière, het laat zien dat ik al lang meedraai. Ik heb één keer moeten afzeggen wegens een blessure en één keer heb ik ervoor gekozen om in de week van Ahoy in Zuid-Amerika te spelen. Als je dan toch recordhouder wordt, is dat toch leuk."

Vandaag in zijn partij tegen Andy Murray telt 'leuk' niet meer. Haase is erop gebrand om de eerste ronde te overleven, ook al wordt dat een lastige klus tegen ex-winnaar Murray, die in 2009 het ABN AMRO World Tennis Tournament op zijn naam schreef. Haase: "Een wedstrijd tegen Murray is een mooi affiche, zeker omdat we na al die jaren weer hier tegen elkaar spelen; we hebben elkaar vrijdag tijdens de training nog even gesproken. En over mijn huidige niveau: ik heb de laatste tijd niet veel gespeeld en niet veel gewonnen, maar over mijn niveau in Australië was ik best tevreden. Ook heb ik de laatste week weer goed kunnen trainen."
 

Knap werk
Dat gebeurt dus in een leeg Ahoy, en dat is voor iedereen even wennen. Haase: "Het is natuurlijk heel jammer dat we zonder publiek moeten spelen. Wij zijn ook entertainers, we missen de extra energie die loskomt met toeschouwers erbij, maar ik vind het sowieso prachtig dat we hier kunnen spelen. De organisatie heeft in Ahoy met de hele aankleding ongelooflijk knap werk verricht. Ik heb op de tour ook al troosteloze courts gezien, maar de banen en de faciliteiten zien er hier in Rotterdam fantastisch uit; alles is top geregeld."

Mijlpaal
Voor recordhouder Haase is het dus een bijzondere editie. Ook in een ander opzicht betekent het ABN AMRO World Tennis Tournament een mijlpaal voor Haase: het is het laatste toernooi waarin hij samenwerkt met zijn coach Raymond Knaap, die naar de KNLTB vertrekt. "Het einde van onze samenwerking is al langer bekend, maar natuurlijk willen we het hier extra graag op een mooie manier afsluiten", aldus Haase. "Hoe ik nu verder ga, ben ik nog aan het bekijken. In deze fase van mijn carrière, en zeker nu met corona, is een fysiotherapeut die me kan behandelen voor mij belangrijker dan een coach."

Wildcard
Haase was jarenlang de vaandeldrager van het Nederlands mannentennis. Nu hij als nummer 189 op de wereldranglijst is voorbijgestreefd door Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor, was hij afhankelijk van de tweede wildcard die toernooidirecteur Richard Krajicek hem schonk. Beschouwt Haase, die in Ahoy Murray dus al eens versloeg, maar ook bijvoorbeeld Roger Federer (2018) aan het wankelen bracht, die wildcard als een 'oeuvreprijs'? "Zo zou je het kunnen zien, maar ik denk dat het vooral leuk is dat er twee Nederlanders in het hoofdtoernooi staan."

Voor toernooidirecteur Richard Krajicek speelde de staat van dienst van Haase wel degelijk mee. Krajicek: "Mooi dat we Robin deze wildcard konden geven. Met zijn dertiende deelname passeert hij Jan Siemerink, die tot nog toe van alle Nederlanders de meeste toernooien had gespeeld. Het geeft aan hoe lang we als toernooi al plezier hebben van Robin. Hij heeft zijn wildcard dubbel en dwars verdiend"Terug naar overzicht