Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Rolstoeltennissers gretiger dan ooit

03 Maart 2021
Rolstoeltennissers gretiger dan ooit

Reistechnisch was het voor sommige spelers zeker geen eenvoudige klus, maar toernooidirecteur Esther Vergeer van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament is dolblij dat de rolstoeltennis-top Rotterdam Ahoy weer heeft weten te vinden. Met acht spelers uit de mondiale top-twaalf is de 13e editie van het toernooi - ondanks alles - als vanouds sterk bezet.

De rolstoeltennissers zijn in Rotterdam extra gretig, merkt toernooidirecteur Vergeer. "Vanwege de corona-maatregelen zijn de meeste rolstoeltoernooien in het afgelopen jaar geschrapt. Er zijn spelers die zelfs een jaar lang geen of nauwelijks een toernooi hebben gespeeld. Daarom vond ik het extra mooi dat ABN AMRO in een vroeg stadium heeft aangegeven: als het valide toernooi doorgaat, moet ook het wheelchairtoernooi doorgaan. Dat zegt iets over loyaliteit van de sponsor én de geslaagde integratie tussen valide- en rolstoeltennis.’’

De spelers, met de Argentijn Gustavo Fernandez als titelfavoriet, verblijven - net als andere jaren - in hetzelfde hotel als de valide toppers. "Voor ons gelden dezelfde strenge veiligheidseisen. Het grootste verschil met andere jaren is dat nu al onze wedstrijden op court 1 worden gespeeld. En omdat veel spelers lang niet in actie zijn gekomen, heb ik eerlijk gezegd geen idee over hun niveau.’’ Door het schrappen van veel toernooien is de wereldranglijst overigens 'bevroren’. Het betekent onder meer dat in Rotterdam Ahoy toernooifavoriet Gustavo Fernandez wordt gevolgd door de Brit Alfie Hewett, de winnaar van vorig jaar.

Nederlanders

In Ahoy komen dit jaar drie Nederlanders in actie. De jonge Ruben Spaargaren neemt het vandaag in zijn eerste ronde op tegen de zeer ervaren oud-winnaar Stéphane Houdet. Ook de routiniers Maikel Scheffers en Tom Egberink, die zich als dubbel richten op de Paralympische Spelen in Tokio, zijn weer van de partij. Vergeer: "Zij hebben de afgelopen maanden weer gewoon op Papendal goed kunnen trainen.”

Clinics

Wie er sterker uit de toernooi-loze periode is gekomen, is nu nog even een vraag, die op zondag, als de finale in het enkelspel wordt gespeeld, wordt beantwoord. Natuurlijk missen de rolstoeltennissers bij deze corona-editie het publiek én de wheelchair-clinics die normaal gesproken in Ahoy worden gehouden. Toch is er ook goed nieuws, onderstreept Vergeer: "Alle wedstrijden zijn via youtube te zien. Er zijn meer landen die de beelden ook uitzenden, en verder is de finale op zondag ook bij de NOS te zien. En ja, natuurlijk is het jammer dat er nu geen publiek bij kan zijn; vorig jaar hadden we bij de finale zo’n 1500 toeschouwers. Aan de andere kant zijn we vooral dolblij wat er nu wél is, dat het toernooi door kan gaan.”

 Terug naar overzicht