Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Tsitsipas: altijd hoge verwachtingen

01 Maart 2021
Tsitsipas: altijd hoge verwachtingen

Vorig jaar werd hij bij het ABN AMRO World Tennis Tournament nog steevast gevolgd door hordes fans. Wat dat betreft ziet het leven van superster Stefanos Tsitsipas (22) er dit jaar overzichtelijker uit in Rotterdam Ahoy. Vanuit z’n besloten bubbel mag de Griek, nummer 2 van de plaatsingslijst, vandaag in de eerste ronde - in relatieve rust - proberen af te rekenen met Egor Gerasimov (Belarus).

Hij heeft een speciale band met Nederland (en niet alleen omdat hij dol is op hagelslag), maar gek genoeg waren de prestaties van Stefanos Tsitsipas in Ahoy tot nu toe niet bijzonder. Nadat hij in 2017 als 'broekie' al een wildcard kreeg van Richard Krajicek voor het ABN AMRO World Tennis Tournament en daarmee debuteerde op de ATP Tour, won hij - bij zijn drie eerdere deelnames - pas één partij in Rotterdam. Tsitsipas, die op de Australian Open indruk maakte door Rafael Nadal in de kwartfinale te verslaan en pas in de halve finale z’n meerdere moest erkennen in Daniil Medvedev, zal ook dit jaar moeten dealen met de hoge verwachtingen die hem steevast omringen.

Vaak, zoals op de Australian Open, kan de huidige nummer 6 van de wereldranglijst wel met die druk omgaan. Maar vorig jaar vertelde Tsitsipas in Rotterdam al dat hij soms te veel van zichzelf vraagt, en dat hij vaker tennis als 'spel' zou willen zien in plaats van 'werk'. In die zucht naar meer ontspanning heeft Tsitsipas dit jaar een nieuw wapen aangeboord: hij wil vaker met zijn broer Petros gaan dubbelen. Ook in Rotterdam komen de Griekse broeders samen in actie, tot grote tevredenheid van Stefanos: "Ik wil zo vaak mogelijk met Petros gaan dubbelen. Natuurlijk focus ik me op het enkelspel, maar ik wil daarnaast graag mijn broer helpen. We vormen echt een team; ik zou ook met niemand anders willen dubbelen."

Doorbraak

Over zijn huidige vorm in het enkelspel is Tsitsipas best te spreken, hoewel hij gemengde gevoelens overhield aan zijn optreden bij de Australian Open. Zijn zege op Rafael Nadal - nadat hij de eerste twee sets verloor - beschouwde hij als een doorbraak, maar zijn optreden in de halve finale stemde hem maar matig tevreden. "Ik zal nog echt iets moeten toevoegen aan mijn spel om een Grand Slam te kunnen winnen", aldus Tsitsipas.

In Rotterdam heeft hij andere zorgen. Eerst maar eens Gerasimov zien te verslaan in de eerste ronde, met de mentale instelling die hem tijdens de Australian Open ver bracht. "Misschien was mijn geheim in Australië wel dat ik geen doelstelling had voor het toernooi. Natuurlijk wilde ik, net als de andere 127 andere spelers, het toernooi winnen, maar ik begon aan een reis die ik stap voor stap, en puur kijkend naar de volgende partij, maakte. En met elke partij die ik won, voelde ik me sterker worden."Terug naar overzicht