Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Tsitsipas in extase na marathonpartij

05 Maart 2021
Tsitsipas in extase na marathonpartij

Twee uur en 42 minuten had hij nodig. Een kleine drie uur toptennis met onwaarschijnlijke rally’s, fabelachtige passeerslagen en bizarre wendingen, maar uiteindelijk kreeg Stefanos Tsitsipas (22) zijn opponent Karen Khachanov in de kwartfinale van het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament op de knieën: 4-6, 6-3, 7-5. Vandaag mag de als tweede geplaatste Griek het opnemen tegen Andrey Rublev voor een plek in de finale.

Hij moest van ver komen. Tsitsipas, na de uitschakeling van Daniil Medvedev bestempeld als de nieuwe toernooifavoriet in Rotterdam Ahoy, verloor de eerste set van 'kanon’ Khachanov, maar wist zijn spel vervolgens van een nieuwe impuls te voorzien. "Ik ben blij dat ik mijn niveau in elke partij kan verhogen. Dat is geweldig om te zien en te voelen.’’ En, zo analyseerde Tsitsipas achteraf, dat was nodig ook. "Karen speelde fantastisch. Nadat ik de eerste set verloor, ben ik iets aanvallender, agressiever gaan spelen, meer zoals ik dat graag zelf doe, en dat bleek te werken. Als het niet loopt, moet je iets aan je spel veranderen en dat had gelukkig succes. Want vooral in de eerste set zette hij me vaak op het verkeerde been. Deze wedstrijd heeft erg veel van me gevraagd.

Slijtageslag

De  partij had iets surrealistisch, vond ook Tsitsipas na afloop: het was een typische partij om het publiek op de banken te krijgen. Na weer een geweldige rally verwacht je de ontlading, een explosie van geluid van het publiek of oerkreten van de hoofdrolspelers. Maar meer dan een vuistje, of een instemmend applausje van een van de coaches zat er niet in. Tsitsipas: "Deze wedstrijd had álles, met ongelofelijke rally’s en geweldige punten. Voor zo’n partij is het extra jammer dat er dit jaar geen publiek bij mag zijn, maar ik weet zeker dat de tv-kijkers thuis ook hebben genoten”, aldus de Griekse godenzoon, die ondanks de slijtageslag geen moment had overwogen om het dubbelspel met zijn broer Petros, later op de dag, maar te laten lopen. "Natuurlijk wil ik ook blijven dubbelen. Ik wil nu eenmaal mijn broer helpen. Het is misschien moeilijk uit te leggen wat het dubbelspel met Petros voor mij betekent, maar het geeft me een ongelooflijk gevoel”, aldus de Griek. In het dubbelspel viel er qua resultaat vervolgens minder te lachen voor de familie Tsitsipas. Petros en Stefanos moesten in twee sets hun meerdere erkennen in het Fins/Franse koppel Henri Kontinen/Edouard Roger-Vasselin.

Succes

Tsitsipas is voor de vierde keer actief bij het ABN AMRO World Tennis Tournament en beleeft dit jaar zijn meest succesvolle editie: bij zijn drie eerdere optredens in Rotterdam Ahoy boekte hij slechts één overwinning. Daar voegt hij deze week dus minimaal drie zeges aan toe. Nu de Griek, de nummer 6 van de wereld, achtereenvolgens Egor Gerasimov (eerste ronde), Hubert Hurkacz (tweede ronde) en Karen Khachanov (kwartfinale) versloeg, lonkt de finale. En dat in de wetenschap dat de Griek in 2021 'hot’ is: Tsitsipas won dit jaar al negen partijen, tegen één nederlaag: de verloren halve finale tegen Medvedev bij de Australian Open. Terug naar overzicht