Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Achter de schermen: Hitting partner Joris Hoogland

06 Februari 2022
Achter de schermen: Hitting partner Joris Hoogland

De schijnwerpers van het 49e ABN AMRO World Tennis Tournament zijn uiteraard gericht op de toptennissers. Maar wie zijn de mensen die de sterren laten stralen? Vandaag deel 2 in 'Achter de schermen’: Joris Hoogland (21), 'hitting partner’ van de topspelers.

Het klinkt als een scène uit een jongensboek: je gaat als toeschouwer in je tenniskloffie en gewapend met racket naar Rotterdam Ahoy, ziet wereldtopper Daniil Medvedev met zijn coach op een trainingsbaan en vraagt plompverloren aan de coach of hij nog een hitting partner zoekt. Drie minuten later staat Joris Hoogland op de baan met de wereldtopper, die raketinslagen op de inwoner van Harmelen afvuurt.

Joris, inmiddels officieel hitting partner in Rotterdam Ahoy, grijnst om het voorval van twee jaar geleden. Zeker omdat hij naar eigen zeggen normaal gesproken niet de brutaalste ('ik ben een beetje introvert’) is, maar dit was typisch een gevalletje: 'nee heb je en 'ja’  kun je krijgen.

Ranking
En die 'ja’ smaakte naar meer. Hoe je officieel hitting partner wordt, weet Joris inmiddels. "Een vriend van me was al hitting partner in Ahoy. Ik heb vervolgens een mailtje gestuurd naar de organisatie ABN AMRO World Tennis Tournament en heb daarin beschreven wat m’n ranking is en wat ik kan. Nu ben ik samen met vrienden Elgin Khoeblal en Tom Clavel hitting partner; we krijgen van de organisatie te horen waar en wanneer we in actie moeten komen.’’

Diploma op zak
Bij het horen van de naam Joris Hoogland zal niet iedere tennisliefhebber direct opveren. Dat kan kloppen: Joris is de nummer 3519 van de ITF-ranking ('ik heb drie weken geleden mijn eerste ITF-punt gepakt op een toernooi in Tunesië’) en de nummer 93 van Nederland. Maar daar gaat verandering in komen, als het aan Joris ligt. Sinds november 2021 is hij klaar met zijn studie Bedrijfskunde, en nu leeft hij als een fullprof die de komende jaren alles op het tennis wil gooien.

Ambities
Een week lang als hitting partner fungeren tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament past goed bij zijn ambities. De taken van een hitting partner bestaan uit twee delen: vaak zoekt een topper een hitting partner vlak voor een partij, dus om een half uurtje warm te slaan. Maar ook zijn er topspelers die een trainingsmaat zoeken voor een uur of langer.

Linkshandig
Daarbij heeft Joris een belangrijk wapen: "Ik ben linkshandig, dus het gebeurt nogal eens dat jongens die in een volgende ronde tegen een linkshandige speler moeten uitkomen, om een lefty vragen.’’ Grijnzend: "Dus ik hoop altijd dat de linkshandige spelers ver komen in het toernooi.’’ En hoewel het doorgaans niet de bedoeling is dat een hitting partner de topspeler alle hoeken van het veld laat zien, wordt Joris een enkele keer wel uitgedaagd. "Pierre-Hugues Herbert vroeg me vorig jaar om wat games te spelen. Dat werd uiteindelijk een complete wedstrijd; ik verloor met 6-4 6-2."

Leven en werken
Ook was Joris al sparring partner van Karen Khachanov en Nikoloz Basilashvili, en werd hij ingedeeld als trainingsmaat van Félix Auger-Aliassime, en Egor Gerasimov. In zijn functie als hitting partner heeft Joris toegang tot dezelfde faciliteiten als de toppers en ziet hij van dichtbij hoe ze ervoor leven en werken. Die kant wil Joris dus ook zelf op. "Vooral het tempo van de topspelers is zoveel hoger. Ik merkte vorig jaar na Ahoy ook dat mijn trainingen zoveel beter gingen; je neemt dat tempo als het ware mee. Ik zie in zo’n week trouwens ook dat ik onder meer fysiek nog veel sterker moet worden.’’

Maar hij ziet ook dat het niet onmogelijk is om de wereldtop te bestormen. "Kijk bijvoorbeeld naar Aslan Karatsev, die twee jaar geleden nog futures speelde en nu de nummer 15 van de wereld is. Het kan heel snel gaan."Terug naar overzicht