Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Weer is de lucky loser niet fortuinlijk genoeg

09 Februari 2022
Weer is de lucky loser niet fortuinlijk genoeg

Hij is eigenlijk de bedelaar van het proftennis: de 'lucky loser’. Soms wel drie, vier dagen lang moet hij na zijn verlies in de kwalificatie in zijn hotelkamer, de tennisgoden aldoor aanroepend, blijven hopen op een afzegging van een collega in het hoofdtoernooi. Om als die er niet komt pas af te reizen naar het volgende toernooi, nog steeds met lege handen. En toch is het een zinvolle taak, die van lucky loser, omdat het eerste ronde publiek zo immers ALTIJD een wedstrijd voor zijn geld krijgt.  
 

Bij het 49e ABN AMRO World Tennis Tournament vervulde Hugo Gaston gisteren de taak van 'gelukkige verliezer'.  De 21-jarige Fransman mocht 72 uur na zijn verlies in de voorronde opdraven als vervanger van Arthur Rinderknech, zijn landgenoot die door een polsblessure niet tot spelen in staat bleek. Het werd alleen geen 'wonderlijke woensdag’ voor het talent uit Toulouse, de nummer 69 van de wereld. Na een uur en 18 minuten verloor hij met 6-3 6-3 van de Zuid-Koreaan Soonwoo Kwon, nota bene de speler van wie hij vorige week in Montpellier al helemaal een pak slaag had gekregen (toen won Kwon met 6-2 6-1).  

Gaston was gisteren evenwel niet kansloos op baan 1 van Ahoy, waar overigens anders dan op het centre court vanwege de coronabeperkingen geen toeschouwers mogen toekijken. Behalve dan spreekwoordelijk de toernooiwinnaars van de afgelopen jaren in Rotterdam, groots gefotografeerd op de muren naast de baan, onder wie zijn landgenoten Jo-Wilfried Tsonga (kampioen van 2017) en Gaël Monfils (winnaar in 2019 én 2020).  Gaston deed zijn stinkende best om in hun voetsporen te kunnen treden en stond in beide sets met een servicebreak vóór tegen Kwon, net als hij een onwaarschijnlijk loopwonder. Zo wisselde de Fransman na zeven games zelfs van tennisschoenen, wat even leek te helpen, maar hem uiteindelijk toch niet de winst bracht. Zeer tot zijn ongenoegen. Na enkele discussies met de umpire verliet Gaston even later alsnog met een pestbui de baan. Weliswaar een fijne troostprijs van 14.135 euro rijker, maar alweer niet met de zo gewenste overwinning. 

Zo blijft de 'lucky loser’ in de lange historie van het ABN AMRO-tennis, ook dit jaar weer, toch echt altijd een niet zo fortuinlijke verliezer. De man die in deze rol gedurende een halve eeuw het verst kwam, was de Italiaan Andreas Seppi, die in 2018 tot de halve finale van het hoofdschema reikte. Dat het op dit niveau wel degelijk mogelijk is, als lucky loser er met de hoofdprijs vandoor gaan, bewees Andrey Rublev een jaar later bij een ander ATP-toernooi. De Rus, toen nog maar 19 jaar jong en de nummer 74 van de wereld, pakte na een nederlaag in het voorweekeinde alsnog de titel in Umag (Kroatië). Rublev dus, dit jaar de titelverdediger in Rotterdam. Ook als verliezer moet je in het tennis altijd blijven dromen. Terug naar overzicht