Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Terugblik op 2005 met Ivan Ljubicic

11 Februari 2022
Terugblik op 2005 met Ivan Ljubicic

Het ABN AMRO World Tennis Tournament viert volgend jaar het 50-jarig jubileum. Nederlands grootste en oudste tennistoernooi kent een roemruchte geschiedenis. Een terugblik naar 2005 met de finaleplaats van Ivan Ljubicic.

Het is een memorabele finale op zondag 20 februari 2005. Roger Federer en Ivan Ljubicic staan maar liefst 2 uur en 42 minuten op de baan en het spektakelstuk wordt uiteindelijk in de tiebreak van de derde set door de Zwitser beslist: 5-7, 7-5, 7-6 (5). De Kroaat Ljubicic is een vaste klant in Rotterdam Ahoy en jaarlijks wordt hij aan de finale herinnerd. Hij krijgt dan een sms-bericht van de Zwitser om nog eens goed naar de boarding van Ahoy te kijken waar bij 2005 de naam van Roger Federer pronkt.

Ivan Ljubicic acteert tien keer in de Maasstad met als hoogtepunten twee halvefinaleplaatsen en tweemaal een verloren eindstrijd. In 2007 verliest hij van de Rus Mikhail Youzhny. De inmiddels 42-jarige Ljubicic krijgt bij zijn optredens steeds een bericht van Federer. Het motiveert hem bij zijn laatste deelname in 2012 tot bijzondere uitspraken: "Als ik het toernooi in Rotterdam win trakteer ik alle toeschouwers op een drankje. Ik had beter in 2005 kunnen winnen, dat was een stuk goedkoper geweest. Na de uitbreiding van Ahoy gaat dit wel een duur grapje worden. Maar beloofd is beloofd.”

Bijzonder detail is dat Ivan Ljubicic sinds 2016 als coach bij Roger Federer langs de baan zit. Dan moet er wel een goede klik zijn. En eigenlijk hadden Ljubicic en Federer na hun Rotterdamse finale in 2005 een goede band met elkaar. Tennisvrienden voor het leven.Terug naar overzicht