Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Terugblik op 2018 met Roger Federer

10 Februari 2022
Terugblik op 2018 met Roger Federer

Het ABN AMRO World Tennis Tournament viert volgend jaar het 50-jarig jubileum. Nederlands grootste en oudste tennistoernooi kent een roemruchte geschiedenis. Een terugblik naar 2018 met de vrijdagavond van Roger Federer.

De vrijdagavond is tijdens het ATP-toernooi in Rotterdam traditioneel uitverkocht met altijd twee kwartfinales. Helemaal op vrijdag 16 februari 2018 is de spanning om te snijden bij de kwartfinale tussen Roger Federer en Robin Haase. De 36-jarige Zwitser kroont zich in de Maasstad na drie sets tot de nieuwe nummer 1 van de wereld. De oudste ooit. "Nummer 1 worden is de ultieme prestatie in onze sport en naarmate je ouder wordt, kost het dubbel zo veel moeite.”

De 11.000 toeschouwers stonden voor een moeilijke keuze: een historisch tennismoment of een stunt van de vaandeldrager van het Nederlandse tennis. Het publiek ging compleet uit hun dak toen Federer de zege pakte. Een staande ovatie volgde. Federer vierde deze mijlpaal in bescheiden kring met zijn coach Ivan Ljubicic en fysiotherapeut. Zijn vrouw Mirka en hun vier kleine kinderen waren gewoon thuis in Zwitserland. "Ik hoop dat mijn vrouw blij is, maar thuis hebben wij andere zorgen dan de nummer 1-positie. Wij hebben vier kinderen voor wie we de hele dag moeten zorgen. Ik denk dat mijn kinderen niet eens weten dat ik deze week nummer 1 kan worden. Mijn kinderen weten alleen dat hun vader niet thuis is.”

Met een speciaal gemonteerde film vol met tennishoogtepunten van Federer bracht de toernooiorganisatie meteen na de partij een ode aan de Zwitserse wereldtopper, die onder de indruk bleek van het opendoekje. "Dank voor deze ceremonie. Dank om hier te mogen zijn, op het laatste moment via een wildcard. Ik had dit nodig,” bekende Federer. "Mijn leven was prima geweest zonder deze kans, maar wat een fantastische reis is dit geweest om nog eens nummer 1 te worden. Dit betekent heel erg veel voor mij.”

Federer schreef in 2018 ook geschiedenis in Rotterdam. Hij won na 2005 en 2012 voor de derde keer het ABN AMRO World Tennis Tournament en ook dat is in de geschiedenis van het toernooi een unieke prestatie.Terug naar overzicht