Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Van keeper met één been tot rolstoeltennisser aan de top

11 Februari 2022
Van keeper met één been tot rolstoeltennisser aan de top

Het 14e ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament behield gisteren een Nederlandse inbreng. De als vierde geplaatste Tom Egberink won, anders dan Maikel Scheffers op donderdag, wel van de taaie Japanner Takuya Miki, met 6-3, 6-4. Een zeer geruststellend resultaat, want het was na een bye in de eerste ronde deze week zijn eerste wedstrijd bij wat hij 'het vijfde Grand Slam-toernooi’ noemt, zo belangrijk vindt hij het evenement in Rotterdam Ahoy. 

'’Dit toernooi komt voor mij direct na de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open’’, aldus de 29-jarige Hardenberger. '’Nu zeker ook omdat ik geplaatst ben. Ik heb een bye, dan speel je dus altijd tegen een goede tegenstander die al heeft gewonnen en dan moet je er gewoon staan. Gelukkig deed ik dat vandaag. Ik heb de lijn omhoog hervonden. Dit was weer wat ik mijn Tokio-niveau noem’’, aldus de winnaar van de zilveren medaille bij de Paralympische Spelen, vorig jaar september in de Japanse hoofdstad het hoogtepunt in zijn sportcarrière.

Die sportcarrière is nu al op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Egberink werd geboren zonder rechterbeen. Het weerhield hem er niet van met een prothese om te gaan voetballen, als keeper wel te verstaan in een gewoon valide jeugdelftal. Hij schoot met links en draaide 'gewoon’ mee. '’We zijn destijds regelmatig kampioen geworden. Ik was ook zo fanatiek, niet normaal. En nu nog, ja, dat heb ik gewoon meegenomen naar het tennis. Dat zit er nog gewoon in.’’

Op zijn elfde kwam hij in aanraking met rolstoeltennis en sindsdien is hij aan deze sport verslaafd. Wie hem gisteren zag spelen, kon niet anders dan onder de indruk raken van zijn harde forehand (die een hoge stuiter á la Nadal oplevert) en anderszijds zijn extreem gesneden backhand (waarbij de bal onwaarschijnlijk laag doorschiet á la Federer). Zelfs Miki, een zeer beweeglijke opponent, had daar vaak niet van terug, anders dan in zijn eerste ronde tegen Maikel Scheffers. '’Ik speel met meer druk dan Maikel, die het meer van de counter moet hebben. Die Miki ken ik van vorige partijen, ik weet dat hij een hekel heeft aan mijn slice’’, aldus Egberink.

Met zijn spel bracht de man uit Overijssel vorige maand bij zijn eerste deelname aan de Australian Open in de halve finale zelfs een nog betere Japanner, Shingo Kunieda, aan het wankelen. '’Ik stond 3-0 voor in de derde set, pfff…’’, verzucht Egberink veelzeggend. ,,Maar goed, ik weet nu wel dat ik het die gasten in de top moeilijk kan maken. Sindsdien heb ik veel meer het gevoel van 'kom maar op’. En zij kijken ook meer tegen mij op.’’ Een gelukzalig gevoel voor een tennisser, valide of invalide. Haast net zo fijn als het gevoel dat Egberink krijgt als hij na zijn partij naast baan 1 bijpraat met zijn vriendin. Ze is zwanger en over anderhalve maand uitgerekend. '’Ons eerste kind, we weten al wat het wordt: een meisje’’, zegt hij zachtjes, nu even niet vol van het rolstoeltennis.

TV  
Alle wedstrijden van het wheelchairtoernooi zijn terug te zien op youtube.com/abnamrotennis

Programma derde dag ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament: 
Court 1; vanaf 10.00 uur 
Joachim Gerard (BEL) /Jef Vandorpe (BEL) - Daniel Caverzaschi (ESP) / Tokito Oda (JPN),
Alfie Hewett (GBR) - Stephane Houdet (FRA),
Tom Egberink (NED) - Gustavo Fernandez (ARG),
Stephane Houdet (FRA) / Nicolas Peifer (FRA) - winnaar van de 1ste partij,
Niet voor 18.30 uur: Maikel Scheffers (NED) /Tom Egberink (NED) - Martin de la Puente (ESP) /Gustavo Fernandez (ARG) Terug naar overzicht