Afscheid van onze Recordkampioen
15 September 2022.png)
Vandaag kondigde Roger Federer zijn aanstaande afscheid aan, volgende week in London tijdens de Laver Cup. De band tussen het ABN AMRO Open en de meest iconische tennisspeler aller tijden is altijd sterk geweest. Federer heeft gedurende zijn carrière voor veel hoogtepunten gezorgd in het toernooi, dat komende februari zijn 50e editie kent. Ontegenzeggelijk is Roger Federer de meest succesvolle speler op het centre court in Rotterdam Ahoy geweest in die halve eeuw.
Richard Krajicek, toernooidirecteur ABN AMRO Open blikt: "Roger is op heel veel manieren enorm belangrijk geweest voor het toernooi, maar meer nog voor tennis in het algemeen. Toen hij als 17-jarige zijn eerste wildcard kreeg, wist mijn voorganger Wim Buitendijk dat hij een groot talent was. Maar dat hij zou uitgroeien tot het icoon dat hij nu is, kon niemand vermoeden. We zijn enorm trots op het feit dat hij voor altijd aan ons toernooi verbonden blijft door de bijzondere successen die hij hier boekte.”
In 1999, tijdens Federers eerste deelname in Rotterdam, moest de toenmalige nummer 1 van de wereld Yevgeny Kafelnikov eraan te pas komen om hem in de kwartfinale te stoppen. Het was de start van een unieke band tussen Federer en het ABN AMRO Open.
Eerste succes in het dubbelspel
Krajicek: "Wat niet veel mensen weten, is dat hij zijn eerste successen in Ahoy in het dubbelspel boekte. Zowel in 2001 als in 2002 schreef hij de dubbeltitel op zijn naam.” In 2001 won hij samen met Jonas Björkman het dubbelspel en haalde hij voor het eerst de finale in het enkelspel, die hij in de derde set verloor van Nicolas Escudé. In 2002 veroverde Federer opnieuw de dubbelspeltitel, dit keer met Max Mirnyi aan zijn zijde. Dit kunststukje herhaalden ze bijna nog eens in 2003, maar toen werd de finale verloren van Arthurs en Hanley. Het was het laatste optreden in het dubbelspel in Rotterdam.
Nummer 1 van de wereld
"Bij mijn debuut als toernooidirecteur, zorgde Roger voor een mooi cadeau. Twee weken voor het toernooi veroverde hij de nummer 1 positie in de ATP Rankings. Hoewel iedereen op dat moment al wist dat het een kwestie van tijd was, was het natuurlijk geweldig dat dit net voor ons toernooi gebeurde.”. Het was de start van een uniek tijdperk. Op 2 februari 2004 veroverde Federer de nummer 1 positie en tot 18 jaar later Daniil Medvedev nummer 1 van de wereld werd, bekleedde niemand buiten de 'big four’ (Federer, Nadal, Djokovic en Murray) deze plek.
Eerste winst in het enkelspel
Waar in 2004 Tim Henman nog een stokje voor stak, lukte in 2005 wel. Roger Federer verovert zijn eerste titel in het enkelspel. "Het was misschien wel de allermooiste finale in de historie van het toernooi. In de eerste vier wedstrijden was Roger extreem dominant. Ivan Ljubicic bleek in de finale echter in topvorm. Federer keek voor het eerst in het toernooi tegen een set achterstand aan (5-7), maar wist uiteindelijk de twee volgende sets te winnen 7-5, 7-6(5). Het was zowel voor hem als voor het toernooi een speciaal moment. Het Zwitserse jongetje was de koning van de tennisbaan geworden.”
Terugkeer van een fenomeen
Zijn toernooiwinst had een keerzijde. Nu Roger de titel eindelijk op zijn naam had geschreven, koos hij voor een andere opbouw van seizoen en werd het Europese indoorseizoen overgeslagen. Tot 2012. "Al vroeg in 2011 werd ik gebeld door zijn management. Met het oog op de Olympische Spelen in London, die op Wimbledon gehouden werden, wilden ze de opbouw van het seizoen anders inrichten. Het zou voor Roger heel goed uitkomen om in Rotterdam te spelen. Een aanbod dat wij natuurlijk met beide handen aangrepen. Het bleek een megasucces. De kaarten vlogen de deur uit. Een kleine domper was er toen Mikhail Youzhny zich terug moest trekken voor de tweede ronde. Hoeveel Roger voor zijn fans over heeft, bleek die avond. Ondanks dat zijn moeder - die voor de gelegenheid mee was gekomen naar Rotterdam - haar verjaardag vierde, speelde hij een demonstratieset tegen Igor Sijsling, om de fans toch te geven waar ze op hoopten. De levende tennislegende in actie.”
De indeling van het seizoen beviel. Hoewel het ene doel niet behaald werd, hij moest het Olympisch goud aan Andy Murray laten, werd hij wel weer de nummer 1 van de wereld in augustus. Het zorgde ervoor dat hij ook in 2013 terugkeerde in Rotterdam Ahoy. Al vroeg werd op het centre court van Wimbledon zijn komst bekend gemaakt. Het was de kers op de taart in het 40e jubileumjaar van het ABN AMRO Open.
"Roger liet die week zien dat het belangrijk is om veel activiteiten 'On top of Tennis’ te doen. Hij poseerde bij het reusachtige racket op het Hofplein, bezocht met Burgemeester Aboutaleb de vlaggenparade aan de Maas en opende met Esther Vergeer en mijzelf het toernooi in een ceremonie. Iedere andere speler was allang afgehaakt, Roger plakte er nog een signeersessie voor de fans aan vast. Werkelijk een uniek fenomeen, zowel op als naast de baan.”
Recordkampioen
In januari 2018 verraste Federer vriend en vijand door de Australian Open op zijn naam te schrijven. Het bracht hem in de unieke positie om opnieuw nummer 1 van de wereld te worden. Hij zou de oudste nummer een van de wereld kunnen worden door de halve finale van een ATP500 toernooi te halen. "Dat hij in 2018 voor Rotterdam koos, geeft het beste aan hoe uniek de band is tussen Roger en het ABN AMRO Open. Hij had ook de keuze kunnen maken om bijvoorbeeld naar Dubai te gaan. Hij koos voor ons, wat misschien wel het mooiste compliment was wat we als organisatie konden krijgen. Het zorgde voor totale gekte. Na zijn aankondiging op woensdag voor het toernooi, vlogen de kaarten de deur uit. Het bracht ons een bezoekersrecord van meer dan 122.000 bezoekers. Toen hij op vrijdagavond de nieuwe nummer 1 van de wereld werd na een mooie partij met Robin Haase, stonden we als toernooi in werkelijk iedere krant, iedere website en waren we op ieder TV station in de wereld te zien. We hadden zelfs een ceremonie na afloop van die wedstrijd om hem te huldigen. Ongekend na een kwartfinale.”
Federer zette de kroon op het 45-jarig jubileum door op zondag ook de titel voor de derde keer te veroveren. Hij werd daarmee de absolute recordkampioen van het toernooi.
"Een mondiale legende, met een unieke band met het ABN AMRO Open."
Voor alle uitslagen en een clip van dat magische moment toen hij de oudste nummer 1 van de wereld werd, kijk je hier.
Terug naar overzicht