MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

Het 50e jubileumtoernooi in cijfers

19 Februari 2023

Tegenwoordig wordt nagenoeg alles op de ATP Tour met statistieken bijgehouden. Hieronder een aantal voorbeelden:

Meeste aces:

Hubert Hurkacz speelde dit toernooi twee wedstrijden, maar de als vijfde geplaatste Pool sloeg wel de meeste aces: 45. Vorig jaar kwam toernooiwinnaar Felix Auger-Aliassime tot 43 aces. Tallon Griekspoor en de Amerikaan Maxime Cressy eindigden met 33 aces op een gedeelde tweede plaats. Niemand hoorde toernooiwinnaar Daniil Medvedev met 31 aces klagen, want hij verliet Rotterdam de kampioenstrofee.

Geluidsbarrière
Net geen luchtalarm in Rotterdam na een service van Hubert Hurkacz, die in zijn eerste ronde tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut een opslag maar liefst 232 kilometer per uur afvuurde.

Langste partij:
Toeval of niet, maar Hubert Hurkacz speelde tegen Bautista Agut ook de langste partij van het toernooi. Het duo stond drie uur én niet te vergeten dertien seconden op het centre court van Rotterdam Ahoy. Hurkacz won deze marathonpartij met 7-5, 6-7 (7), 7-6 (4).

Kortste partij:
Grigor Dimitrov was ouderwets op dreef tijdens het ABN AMRO Open. De Bulgaar werd pas in de halve eindstrijd door de latere winnaar Daniil Medvedev uitgeschakeld. Dmitrov ging wel de geschiedenisboeken in met de kortste partij van het toernooi. Hij was in de openingsronde tegen de qualifier Aslan Karatsev al na 59 minuten klaar (6-1, 6-3).

Gewonnen punten op eerste service
Met vier Nederlanders in het hoofdtoernooi bestaat altijd de kans dat er één in de prijzen van een klassement zal vallen. Tim van Rijthoven debuteerde woensdag met een nederlaag tegen het Amerikaanse servicekanon Maxime Cressy, maar hij had wel het hoogste percentage met gewonnen punten op de eerste service: 89,36% (42 van de 47 punten).

Kwartet Nederlanders
Het gaat de laatste tijd goed met het Nederlandse tennis. Dat is ook tijdens deze jubileumeditie gebleken met zelfs vier landgenoten in het hoofdtoernooi. Tallon Griekspoor versloeg Gijs Brouwer in de kwartfinale en strandde tegen Jannik Sinner in de halve eindstrijd. Botic van de Zandschulp moest in de tweede ronde voor Daniil Medvedev buigen en dat bleek uiteindelijk geen schande. Voor Tim van Rijthoven was de openingsronde het eindstation.

Toeschouwers
Het was weer ouderwets in Rotterdam Ahoy met enthousiast publiek op de volle tribunes. Na twee coronajaren konden de bezoekers niet alleen van toptennis, maar ook weer op Sports Plaza van allerlei activiteiten genieten. Voor de finaledag werden zelfs staanplaatsen verkocht. Uiteindelijk passeerden 112.424 toeschouwers de kassa.

2024
Gelijk een agendatip. Het ABN AMRO Open is volgend jaar van 10 tot en met 18 februari 2024. De kaartverkoop zal op korte termijn beginnen. Volg de toernooiwebsite www.abnamro-open.nl en sociaal media. Op de valreep nog een tip: wie het eerst komt, heeft de keuze uit de beste tribuneplaatsen in Rotterdam Ahoy.Terug naar overzicht
statistieken jubileumeditie