Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Opluchting groot bij Botic van de Zandschulp

15 Februari 2023
Botic van de Zandschulp

De liefhebbers moesten lang wachten, maar na Raemon Sluiter, Sjeng Schalken en John van Lottum in 2004 staan weer drie Nederlandse spelers in de tweede ronde van het ABN AMRO Open. Na Gijs Brouwer en Tallon Griekspoor overleefde ook Botic van de Zandschulp de eerste hindernis. De vaandeldrager van het Nederlandse tennis had zijn handen vol aan de Franse lucky loser Quentin Halys: 5-7, 6-4, 7-6 (4).

"Het liep niet zoals ik zou willen,” oordeelde Van de Zandschulp, die tijdens Kids Day door de youngsters enthousiast werd aangemoedigd. "Het was mijn eerste wedstrijd sinds ik weer fit ben. Dan ontbreekt gewoon het wedstrijdritme. Mijn beste tennis was ver te zoeken en dat wil je juist in eigen land laten zien. Heel frustrerend als het niet loopt.”

Voor de 27-jarige Botic van de Zandschulp - 35ste op de wereldranglijst - wacht donderdagmiddag met Daniil Medvedev één van de titelfavorieten. "Op mijn hotelkamer heb ik de eerste set van zijn eerste ronde gezien, maar hij had moeite met de baan. Medvedev is een lastige tegenstander, maar ik heb in eerdere partijen mijn kansen gehad. Ik ga onbevangen de baan op.”

Bijna was het record uit 1995 met vier Nederlanders bij de laatste zestien gebroken. Tim van Rijthoven struikelde echter in de openingsronde over het Amerikaanse servicekanon Maxime Cressy: 3-6, 7-6 (2), 6-3. "Ik heb nog nooit tegen iemand gespeeld die zowel zijn eerste als tweede service zó hard slaat. Je raakt geen ballen en dat is heel frustrerend. Ik wist dat het een pittige wedstrijd zou gaan worden, maar niet dat er maar zo weinig rally’s werden gespeeld. "

Van Rijthoven werd tijdens de wedstrijd aan zijn rug door de toernooifysiotherapeut behandeld: "Ik voel mij redelijk geremd in mijn progressie door mijn lichaam. Bij het serveren ben ik iets terughoudend met mijn rug.”

Robin Haase en Matwé Middelkoop wonnen vorig jaar de dubbelspeltitel tijdens het ABN AMRO Open, maar deze keer sneuvelden de titelverdedigers in de eerste ronde. Ook Wesley Koolhof, de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, strandde met Neal Skupski bij zijn eerste optreden in Rotterdam.Terug naar overzicht