Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Sinner is absoluut een winner

15 Februari 2023
Jannik Sinner

Als tiener was hij een skikampioen in Italië, nu excelleert hij in het mondiale tennis. Jannik Sinner is een winner, dat moge duidelijk zijn. '’Bij het skiën daal je misschien 90 seconden af en is één fout fataal. Bij het tennis kan je twee uur spelen, veel fouten maken en toch winnen’’, aldus de 21-jarige Italiaan, op donderdagavond bij het ABN AMRO Open een geduchte tegenstander voor nummer 1 Stefanos Tsitsipas.

Sinner oogt buitengewoon fragiel en zou met zijn eeuwige petje, ruime korte broek en tennistas op de rug nauwelijks opvallen tussen de vele omhooggeschoten scholieren, die zich in Rotterdam Ahoy bij 'Sports Plaza’ melden om ludiek een balletje te slaan. Maar schijn bedriegt. Sinner laat zich met zijn 1 meter 88 en (slechts) 76 kilo al enkele jaren gelden als uitzonderlijk tennistalent, met een voor iedere topper gevaarlijk professionele instelling. Wie hem in actie ziet en zijn resultaten bijhoudt, kan niet anders concluderen dan dat hij zijn idool, Roger Federer, rap achterna gaat. Hoe jong ook, bij alle vier Grand Slam-toernooien stond hij al eens in de kwartfinale.

Zijn beste eigenschap, vindt hij zelf: '’Ik blijf altijd kalm.’’ Sinner liet dat gisteren nog maar eens zien in zijn eerste ronde op het centre court tegen de Fransman Benjamin Bonzi. Sinner won met 6-2 3-6 6-1, na veel kansen te hebben gemist in de tweede set. Waar een andere speler zijn hoofd wellicht had verloren, sloeg de nummer 14 van de wereld gewoon weer toe in de slotset. Na precies twee uur ook. '’Ik wist dat een vroege break in de derde set de doorslag kon geven, en dat bleek het geval’’, aldus de Italiaan.

Zondag werd hij nog door de ATP uitgeroepen tot 'Speler van de Week’, na zijn toernooizege in Montpellier. Sinner wordt sinds kort begeleid door de Australische topcoach Darren Cahill (eerder succesvol met onder anderen Andre Agassi, Lleyton Hewitt en Simona Halep) en steekt in topvorm. '’Het hoeft nog maar een klein beetje beter’’, is nu het credo van de zoon van restauranthouders uit de Dolomieten

Vorig jaar stond hij op Wimbledon 2-0 in sets voor tegen Novak Djokovic en had hij bij de US Open een matchpoint tegen Carlos Alcaraz. De Serviër en de Spanjaard kwamen met de schrik vrij en wonnen vervolgens beiden het toernooi. Een soortgelijke ervaring was er vorige maand, toen Sinner in vijf sets verloor van zijn tegenstander van vanavond: Tsitsipas, de nummer 3 van de wereld die in Melbourne de finale haalde. '’Stefanos is een ongelooflijk goede speler. Het wordt moeilijk, natuurlijk, maar ik kijk uit naar dit soort wedstrijden’’, zo redeneert de Italiaanse lichtgewicht met grootse plannen. Het hoeft immers nog maar een klein beetje beter.Terug naar overzicht