Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

Vroeger aten de spelers bij Tom Okker thuis

16 Februari 2023
spelersrestaurant

In de 50 jaar van het ABN AMRO Open is er onwaarschijnlijk veel veranderd in Rotterdam Ahoy. Neem nu het spelersrestaurant. '’Wat de tennissers destijds aten? Overwegend tosti’s’’, zegt Peter Bonthuis, die in de jaren 1974-1983 de eerste toernooidirecteur was. '’Tom Okker nam zelf zijn brood mee. En als er spelers zoals Arthur Ashe bij hem logeerden, aten die bij Okker thuis. Andere deelnemers gingen wel een hamburger eten in de stad. Het was allemaal heel beperkt hier in Ahoy.’’

Een halve eeuw later gaat er bij het spelersrestaurant in een week tijd zo’n 420 kilo pasta doorheen, 230 kilo kipfilet, 500 stuks zalmfilet, 290 kilo bananen, 100 kilo samengestelde salade en 70 kilo appels. '’Wij bieden allerlei maaltijdcomponenten aan en de spelers stellen zelf hun eten samen’’, zegt Ralf Knikkenberg, hoofd catering bij het toernooi en ooit in 1997 zelf begonnen als kok in de spelerslounge. '’We hebben drie koks in de keuken en tussen de zes en acht mensen in de bediening. Wij bieden precies aan wat de tennissers zoeken en worden, als we op de reacties afgaan, ook zeer gewaardeerd door de spelers.’’

Proftennissers zijn tegenwoordig haast graatmager. Vooral sinds Novak Djokovic een jaar of acht geleden zijn dieet drastisch omgooide, is er het een en ander veranderd in het eetpatroon van de meeste tennissers. De Serviër, inmiddels winnaar van 22 Grand Slam-titels en na de Australian Open opnieuw de nummer 1 van de wereld, had last van allerlei voedselallergieën en stopte rigoureus met het nuttigen van vlees, gluten, zuivelproducten en witte suiker. Sindsdien vindt hij de broodnodige energie vooral in groene smoothies, quinoa, rijst en vooral veel fruitsalades.

Stefanos Tsitsipas, de huidige nummer 3 van de wereld en bij het ABN AMRO Open als eerste geplaatst, liet deze week weten een suikervrij dieet te volgen. De NOS-verslaggeefster die hem interviewde gaf hem als blijk van dank een zakje 'typisch Nederlandse’ drop, waarop de Griek zei dat hij dat voor hem onbekende snoepgoed best wilde proeven, '’maar dan pas na de finale.’’

Een halve eeuw geleden was er nog niets wat in de verte leek op het hospitality-gedeelte van nu in Rotterdam Ahoy. Zowel voor de tennissers als voor het publiek. Anno 2023 zijn er in de bijhallen allerlei uitstekende restaurants, waarvan de koks bij elkaar liefst zes Michelin-sterren kregen toebedeeld. '’Je kunt dit soort dingen gewoon niet vergelijken met zoals het in het begin van het toernooi was’’, zegt Peter Bonthuis. '’Het is allemaal zo geprofessionaliseerd nu.’’



Terug naar overzicht