MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

De jongste deelnemer ooit verliest, maar kan ervan genieten: 'Dit was gaaf’

10 Februari 2024

De primeur stond al vast bij het betreden van de baan. Met zijn eerste gespeelde punt op Court 1 werd Thijs Boogaard met zijn 15 jaar zaterdagmiddag om 13.05 uur de jongste deelnemer ooit in de 51-jarige geschiedenis van het ABN AMRO Open. Het tennistalent uit Geldermalsen kon het niet nog gedenkwaardiger maken - daarvoor was de acht jaar oudere Fransman Hugo Gaston (de nummer 86 van de wereld) bij de kwalificatiewedstrijd in Ahoy met 6-3 6-3 duidelijk te sterk. Maar Boogaard (de nummer 1681 van de wereld) kon na afloop met het volste recht stellen dat het 'een gave ervaring’ was geweest om voor de volgepakte tribunes te mogen spelen.

Zo’n duizend nieuwsgierigen waren op zijn debuut in Rotterdam-Zuid afgekomen. Voor de ingang van Court 1 stond een tientallen meters lange rij wachtenden. "Zóveel mensen, ik heb er zeer van genoten en kijk er zeker positief op terug’’, zei Boogaard na zijn partij, die vijf kwartier duurde. "Natuurlijk had ik vandaag last van de spanning. Als klein jongetje kwam ik al hier kijken, dat je dan zelf hier ook mag spelen is niet niks. Ik heb met opzet ook helemaal niemand in het publiek aangekeken, om me maar te kunnen blijven focussen. Ik weet dus ook niet of er veel vrienden toekeken. Qua niveau zat ik er ook best goed bij, ik schoot alleen duidelijk tekort in ervaring. Dat verschil merk je op de belangrijke momenten.’’

Met zijn optreden verdiende Boogaard in elk geval wel een honorarium van 4790 euro, wat hij mooi kan gebruiken als reisbudget. Dinsdag traint hij bijvoorbeeld alweer in een heel andere omgeving, op gravel, om daarna naar Egypte te vliegen om zijn nu al wonderbaarlijke tennisavontuur in de schoolvakantie te kunnen vervolgen. "Ik heb hiervan genoten en kijk er zeker positief op terug. Dit smaakt duidelijk naar meer’’, aldus de nummer 57 van het internationale juniorentennis.

Wie zich wel plaatste voor de slotronde van het kwalificatietoernooi was Gijs Brouwer. De 27-jarige 'lefty’, vorig jaar zo verrassend kwartfinalist in het hoofdtoernooi, versloeg de Fransman Luca van Assche, toch de nummer 68 van de wereld, met opvallend gemak (6-3 6-3). Hij mag het nu voor een plaats in het hoofdtoernooi op zondag rond het middaguur opnemen tegen de Belg David Goffin.

"Ik had dit wel effe nodig’’, sprak Brouwer opgelucht. "Ik speelde bij toernooien hiervoor toch twee mindere potten. Ik heb de afgelopen twee weken hard getraind om het tij te keren en vanaf donderdag ook hier. Deze baan ligt me ook gewoon, ik zat er vanaf het begin lekker in.’’ En over zijn treffen met Goffin, toch de voormalige nummer 7 van de wereld, oordeelde de lange pupil van Michiel Schapers: "Ik geef mezelf wel een kans.’’   

Guy den Ouden, de derde Nederlander die van toernooidirecteur Richard Krajicek een uitnodiging voor het kwalificatietoernooi kreeg, moest daarna op Court 1 genoegen nemen met een nederlaag tegen de Spanjaard Pablo Llamas Ruiz (de nummer 147 van de wereld). De 21-jarige Den Ouden (nummer 336) knokte zich geweldig terug in de tweede set, maar verloor wel met 6-4 7-5.


 Terug naar overzicht
De jongste deelnemer ooit verliest, maar kan ervan genieten: 'Dit was gaaf’