MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

'De nieuwe spelersbank moet vooral rust uitstralen’

12 Februari 2024

 

Elk jaar is er wel iets nieuws bij het ABN AMRO Open, zo ook bij de 51ste editie. Dit jaar, heel bijzonder: de tennissers komen op het Centre Court tot rust op oude colbertjes van het ABN AMRO-personeel! Zij zitten tijdens de pauze tussen de games op een nieuwe spelersbank, ontworpen door Reinier de Jong van designbureau STILTS in Rotterdam, met in het achterhoofd duurzaamheid en vooral mentale stabiliteit. "Hopelijk draagt mijn bank bij tot het creëren van rust in het hoofd van de tennissers’’, aldus de ontwerper.

Een nieuwe spelersbank

De Jong was vorig jaar toeschouwer bij de finale samen met zijn zoontje van 12, die gek is op tennis. "We waren in Ahoy zo onder de indruk van alles, behalve van die spelersbanken. Die zagen eruit alsof ze aan vervanging toe waren, ze stamden misschien wel uit de vorige eeuw.’’ De dag erna gooide hij een balletje op bij de organisatie en daar werd direct enthousiast gereageerd op zijn mailtje.

De Jong: "Tennis is bij uitstek een mentale sport. Die bank is de plek waar een speler moet herpakken of juist in de flow moet blijven. Er viel me op dat er overal om die banken bananenschillen lagen en bidons stonden, een rommeltje. De nieuwe bank moest vooral rust uitstralen en daarom zijn er in mijn ontwerp een vuilnisbakje en bidonhouders geïntegreerd. En op basis van feedback van Richard Krajicek maakte ik er een tweezitsbank van, waarbij dubbelspelers lekker dicht bij elkaar zitten.’’

Samenwerking met lokale partners

De toernooiorganisatie werkt het liefst samen met lokale partners en in dit geval kon het haast niet lokaler. Voor de banken gebruikte De Jong duurzaam materiaal afkomstig van een bedrijf uit Gorinchem dat 'nieuwe’ stoffen maakt van afgedankte kleding, waaronder uitgerekend colbertjes van ABN AMRO-personeel. "Dat was natuurlijk perfect, dat moest haast wel zo zijn’’, aldus De Jong, die ondertussen ook alweer verder kijkt. "Ik heb al best wat reacties gehad, we gaan zien waar het toe leidt. Op Roland Garros en Wimbledon is ook wel wat aan te merken op de spelersbanken. En voor een nieuwe reservebank in de Kuip ben ik ook beschikbaar, ja!’’ Nog mooier: als zijn zoon ooit als proftennisser op zijn STILTS-bank in Ahoy zit. "Dat zou natuurlijk helemaal een droom zijn die uitkomt.’’ Bekijk hieronder de video!

 Terug naar overzicht
'De nieuwe spelersbank moet vooral rust uitstralen’