MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

Diede tegen Jiske is pure reclame voor gehandicaptensport

17 Februari 2024

Het blijven onwaarschijnlijke wapenfeiten voor een sporter. Sinds haar nederlaag tegen de Japanse Yui Kamiji bij de Australian Open van 2021 is rolstoeltennisster Diede de Groot al drie jaar lang ongeslagen. En haar zege met 7-5 7-5 in de finale van het ABN AMRO Open 2024 tegen Jiske Griffioen was zaterdagmiddag alweer haar 138ste overwinning op een rij. Maar hoe imposant ook, saai was het geen moment voor de om en nabij duizend toeschouwers die op de eindstrijd in de nieuwe Wheelchair Arena van Rotterdam Ahoy waren afgekomen.
 

Juist omdat er wel degelijk nog lang rekening moest worden gehouden met een historische zege voor underdog Griffioen mondde hun treffen uit in een fascinerend duel. De 38-jarige Woerdense stond 4-2 voor in de tweede set en brak de nummer 1 in die set liefst vier keer. Qua balgevoel en wendbaarheid deed zij nauwelijks onder voor haar elf jaar jongere trainingspartner en ook dubbelpartner. Tegenover de elke keer weer geniale, achter de rug om geslagen backhand van De Groot stonden prachtig subtiele lage ballen van Griffioen. Het kwam zo slechts op enkele beslissende punten aan in de bijna twee uur lange partij.
 

"Jiske speelde echt goed, ik moest keihard werken. We hebben al die toeschouwers vanmiddag een hele mooie pot laten zien’’, concludeerde De Groot terecht na haar laatste van vele direct winnende slagen. "Dit was promotie voor het rolstoeltennis.’’ En Griffioen (die op haar 34ste stopte met rolstoeltennis en de sport drie jaar later toch weer oppakte): "Ik heb het de nummer 1 vandaag gelukkig heel moeilijk kunnen maken. Ik kwam wel iets tekort, maar heb er onwijs van genoten.’’
 

Toernooidirectrice Esther Vergeer, in haar tijd net zo oppermachtig als Diede de Groot nu, genoot ook van de spanning in de tweede rolstoelfinale voor vrouwen in Ahoy. "Fantastisch wat Diede en Jiske hebben laten zien. Dit is een geweldig uithangbord voor sporten met een beperking. Overal in de wereld zou men dit als een geïntegreerd deel van de samenleving moeten accepteren. En tegen alle kinderen met een beperking die hier vanmiddag deze finale zagen, zou ik willen zeggen: alles is mogelijk, als je er maar knetterhard voor werkt. Dat hebben Diede en Jiske ons hier vandaag laten zien.’’
 

Enkele uren later kwamen beide speelsters weer de baan op voor hun halve finale in het dubbelspel. Die wonnen de dubbelkampioenes van de Australian Open, nadat Griffioen overigens in de tweede game vanwege een defect aan haar rolstoel een monteur nodig had gehad, met 6-0 6-3 van de Chileense Macarena Cabrillana en de Colombiaanse Angelica Bernal. In de finale ontmoeten De Groot en Griffioen vandaag het eveneens Nederlandse koppel Lizzy de Greef en Aniek van Koot.



Terug naar overzicht
Diede tegen Jiske is pure reclame voor gehandicaptensport