MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

Kop: Tallon flikt ’t hem weer: een halve finale tegen Sinner

16 Februari 2024

Een herhaling van gebeurtenissen kan soms tot verveling leiden, maar deze week in elk geval niet voor Tallon Griekspoor. Net als vorig jaar plaatste de beste Nederlandse tennisser van dit moment zich bij het ABN AMRO Open voor de halve finale, nu door de Finse subtopper Emil Ruusuvuori met 7-5 7-6 (4) te verslaan.

"Ik ben ongelooflijk blij’’, zo omschreef de 27-jarige Amsterdammer het gevoel dat hij hiervan kreeg. "Thuisspelen is het mooiste dat er is voor mij. Man, op vrijdagavond half acht voor eigen publiek, in een uitverkocht huis, dat is iets waar ik heel erg van geniet. Echt, dit is waarom ik tennis, waarvoor ik elke dag train.’’

Griekspoor slaagde er als eerste Nederlander sinds Richard Krajicek in 1997 en 1998 in om voor de tweede keer op rij de laatste vier te bereiken in Rotterdam Ahoy. Hij verdedigde aldoende succesvol zijn aanzienlijke puntentotaal van 180 van vorig jaar (dit jaar zelfs verhoogd naar 200 punten). Belangrijk om het hele jaar geplaatst in Grand Slams te kunnen spelen.

"De grootste winst is dat ik terugkeer in de halve finale’’, reageerde de nummer 29 van de wereld. ,,Ik voelde toch wat druk, mede omdat ik op al 4-0 stond in de onderlinge duels met Ruusuvuori. Dan ben je immers veruit de favoriet en kan je haast alleen maar verliezen. Maar ik ben er goed mee omgegaan. Ik denk dat ik hem goed ontregelde. En de steun van het publiek helpt me natuurlijk ook daarbij.’’

Griekspoor staat nu op veertien zeges en slechts één nederlaag bij zijn laatste vijftien wedstrijden in Nederland. Die ene nederlaag was in de halve finale vorig jaar tegen Jannik Sinner, uitgerekend de persoon die hij nu ook weer op zaterdagavond ontmoet in Ahoy. Over herhaling gesproken. De Italiaan, onlangs kampioen bij de Australian Open en dus 'the man to beat’, klopte in zijn kwartfinale servicekanon Milos Raonic. De Canadees, die al jaren wordt geplaagd door fysieke problemen, gaf bij een stand van 7-6 (4) en 1-1 op met een beenblessure.

"Weer een wedstrijd tegen Sinner is niet de gemakkelijkste opgave, hij won 29 van zijn laatste 33 wedstrijden en is duidelijk de beste speler van dit moment. Maar we gaan gewoon voor de finale op zondag’’, zo keek Griekspoor andermaal vol bravoure vooruit. En dan knipogend: "Ik zie uit naar nog wat meer tiebreaks deze week.’’ Daarvan speelde hij er nu al zes, waarvan hij er liefst vijf won.

Lange sets zoals bij tiebreaks zijn weliswaar slopend, maar zo voelde het nog niet bij Griekspoor. "Fysiek voel ik me goed. En ik heb nog een kleine 22 uur om te herstellen. Hopelijk krijg ik met het publiek weer zo luid en duidelijk achter me, nu wel een kans.’’

Zijn volgende tegenstander, hoe onverslaanbaar ook de laatste tijd, zei daar overigens terdege rekening mee te houden. "Ik moet in de halve finale beter spelen dan vanavond het geval was’’, aldus Sinner, bescheiden als altijd. "Ook omdat ik dan tegen de thuisheld speel, die zich het laatste jaar duidelijk heeft verbeterd. Dat wordt een moeilijke wedstrijd.’’ Voor de volledigheid: Sinner versloeg Griekspoor twaalf maanden geleden met 7-5 7-6 (5).



Terug naar overzicht
Griekspoor