MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

Metamorfose voor Lizzy de Greef

14 Februari 2024

Er is voor Lizzy de Greef op het ABN AMRO Open in een jaar veel veranderd. De inwoonster van Alphen aan den Rijn maakte vorig jaar na zes maanden van blessureleed haar debuut in Rotterdam Ahoy tijdens het rolstoeltennistoernooi. En toen was alles nieuw voor de youngster. Zij leed een kansloze nederlaag tegen Jiske Griffioen. Toeval of niet, vandaag staan De Greef en Griffioen weer tegenover elkaar. "Dat is toch wel bijzonder,” lacht De Greef, die op de wereldranglijst naar de negende plaats is opgeklommen. "Het was vorig jaar allemaal nieuw voor mij. Ineens stond ik op een groot podium met toeschouwers langs de baan. Het gaat een lastige pot tegen Jiske worden, maar in ieder geval leuker dan vorig jaar. Ik ben blij dat ik de aansluiting met de top heb gevonden.”

Tegenwoordig behoort De Greef tot de wereldtop en staan Grand Slamtoernooien zoals de US Open en Australian Open op haar palmares. Het winnen vorig jaar oktober van haar eerste ITF-1 toernooi, de Catalonia Open, is voorlopig het absolute hoogtepunt in haar nog jonge carrière. De voormalig wereldkampioene bij de junioren versloeg in Barcelona Aniek van Koot en Jiske Griffioen. "Na de finale kon ik het helemaal niet geloven. Ik heb altijd naar Jiske opgekeken en dan win je ineens van haar. Het spelen van Grand Slams is echt bizar. Ik was de kleine toernooien zoals in Bolton gewend, maar dan loop je langs de topspelers in het valide tennis. Gelukkig zijn mijn ouders naar New York en Melbourne meegegaan. Dat heeft mij erg geholpen, want alles is nieuw op die grote toernooien.”

De 19-jarige De Greef kijkt al met een schuin oog naar komende zomer. "Mijn doel is om naar de Paralympische Spelen in Parijs te gaan. Voor kwalificatie moet ik in de top-8 van de wereldranglijst staan. De top bestaat uit veel Nederlandse speelsters en daardoor speel je ook vaak tegen elkaar. Een goed resultaat op het ABN AMRO Open kan altijd helpen.”

Bij de mannen versloeg Ruben Spaargaren in een Nederlands onderonsje Tom Egberink: 7-6 (2), 3-6, 6-3.  Voor Spaargaren wacht in de kwartfinale de absolute topfavoriet en titelverdediger Alfie Hewett.Terug naar overzicht
lizzy de greef