MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

NextGen Day is hartstikke gaaf

15 Februari 2024

Studenten en tennis, het is al vele decennia een succesvolle combinatie in Nederland. Niet alleen bij de Davis Cup (zoals begin deze maand in Groningen) laten studenten zich volop horen vanaf de tribune, ook bij het ABN AMRO Open 2024 zijn zij met maar liefst duizenden tegelijk volop aanwezig. De vierde dag van het hoofdtoernooi is dit jaar niet voor niets 'NextGen Day’ gedoopt.

Op de tweede ring van Rotterdam Ahoy zitten op deze donderdag leden van tientallen studententennisverenigingen met een biertje in de hand te genieten van het avondprogramma. "Het is hartstikke gaaf hier’’, zegt Jonas (20), student werktuigbouwkunde en lid van Tenniphil, zijn tennisclub in Delft, tijdens de tweede rondepartij van Jannik Sinner tegen Gaël Monfils. "We zijn hier van Tenniphil met een mannetje of twintig. Ik ben zelf Sinner-fan, maar vind het toch ook wel leuk dat Monfils nu de tweede set heeft gewonnen. Dan kunnen we immers ook nog een derde set zien. En ervan genieten.’’

Die derde set wordt luid begroet, tientallen studenten staan in het vak direct op en lopen 'biertjuh!’ roepend naar het horecagedeelte onder de tribune. Zij gaan voorlopig nog niet naar huis.

Maar het is niet alleen deze carnavaleske sfeer die 'NextGen Day’ bijzonder maakt. Er zijn bijvoorbeeld seminars voor jongeren: bij één ervan heeft Daphne Koster, de manager van het vrouwenvoetbal bij Ajax, het ten overstaan van 509 studenten over inclusiviteit van de vrouwensport. En er zijn de sportclinics op Sports Plaza, de bijhal van Ahoy, waar vandaag zo’n 300 studenten aan deelnemen. Bovendien zijn er 120 studenten van het Zadkine College aanwezig in Ahoy, om de organisatie te ondersteunen op het gebied van marketing, beveiliging en hospitality.

Twee van hen zijn Ilyas (19) en Luca (17), beiden student Sport & Bewegingscoördinator nivo 4. Zij helpen deelnemers bij het inschrijven voor de sportsclinics. "Ik ben geen grote tennisfan, maar vind dit leuker dan verwacht’’, zegt Ilyas. "Ik kijk alleen Wimbledon, verder komt voetbal op de eerste plaats. Ik ben Arsenal-fan en in Nederland voor PSV.’’ Luca, wél Feyenoord-fan, geniet ook van zijn stage hier vandaag in Ahoy. Ook al kan hij zich nauwelijks verstaanbaar maken, zo hard is de muziek op Sports Plaza. "Ach, zegt hij, "ik ben herrie wel gewend. Ik heb een bijbaantje in een zwembad.’’ Zij hebben nog twee jaar te gaan op het Zadkine, dan wil Ilyas de sportjournalistiek in of gymleraar worden en Luca zweminstructeur. Niks met tennis dus, maar daar gaat het ook niet per se om op NextGen Day.Terug naar overzicht
NextGen Day