Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2000 - Cédric Pioline eerste Franse toernooiwinnaar

Cédric Pioline

Cédric Pioline weet als eerste Fransman het toernooi op zijn naam te schrijven.

Winnaar Enkelspel Cédric Pioline
Winnaar Dubbelspel David Adams & John-Laffnie de Jager
Totaal Prijzengeld 850.000 US Dollar
Aantal bezoekers 95.851

Het eerste ABN AMRO Open van dit millennium kent een bijzonder verloop. Op de baan die bewust trager is gemaakt keren de rally’s terug ten koste van het servicegeweld. In de ene halve finale komen de finalisten van een jaar eerder elkaar weer tegen. Tim Henman wint nu wel van de Rus Yevgeny Kafelnikov en mag zich voor zijn tweede finale in Ahoy gaan opmaken. Daar wacht de winnaar van het Franse duel Cédric Pioline-Jerome Golmard. Het is uiteindelijk Pioline die aan het langste eind trekt.

Het is geen verrassing dat Henman en Pioline tot de finale zijn doorgedrongen. Zij staan hoog op de wereldranglijst, maar het is wel opmerkelijk dat zij die ranking met veel finaleplaatsen zonder toernooizeges hebben bereikt. Pioline heeft al negen keer eerder een finale verloren waaronder de US Open en Wimbledon. Henman heeft in acht finales gestaan en zelfs viermaal in 1999.

De finale is van een wisselend niveau. Pioline neemt een 5-2 voorsprong in de eerste set, maar verliest deze toch in de tiebreak. Niettemin zegt hij na afloop: "Toen ik de eerste set verloor, voelde ik me rustiger worden.” De ommekeer komt in de tweede set die de Fransman wint met 6-4. In de beslissende derde set moet opnieuw een tiebreak uitkomst bieden. Na 2 uur en 38 minuten tennis is met Cédric Pioline de eerste Franse toernooiwinnaar in Rotterdam Ahoy een feit.

Voor Tim Henman eindigt de dag in een dubbele mineur. Samen met Kafelnikov moet hij in de dubbelfinale de zege laten aan David Adams en John-Laffnie de Jager, die hun titel prolongeren.