MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

2001 - Sensatie uit het kwalificatietoernooi

Qualifier Nicolas Escudé verslaat in de finale de 19-jarige Roger Federer.

Winnaar Enkelspel Nicolas Escudé
Winnaars Dubbelspel Jonas Björkman & Roger Federer
Totaal Prijzengeld 850.000 US Dollar
Aantal bezoekers 95.228

De absolute topfavoriet is een 'oude’ bekende van het ABN AMRO Open. Marat Safin keert twee jaar na zijn debuut terug in Ahoy als de nummer 1 van de wereld. Hetzelfde geldt voor die andere opmerkelijke debutant van 1999 Roger Federer. De nog maar 19-jarige Zwitser is dan nog niet geplaatst.

Helaas voor het publiek maakt Safin zijn nieuwe status niet waar. Hij verliest al in de eerste ronde van Max Mirnyi. Hetzelfde geldt voor de andere toppers, waardoor geen enkele geplaatste speler in de halve finales staat.

Het kan raar lopen, ook in de tenniswereld. Nicolas Escudé overweegt zijn rackets op te bergen, maar gaat toch maar naar Rotterdam voor het kwalificatietoernooi. De Fransman wordt uiteindelijk de grootste sensatie van het toernooi. Hij mag het in de derde finale in zijn carrière opnemen tegen Roger Federer die zijn vierde finale speelt. Na drie spannende sets trekt Escudé de overwinning naar zich toe 7-5, 3-6, 7-6 (5). Het is voor het eerst in de historie van het ABN AMRO Open dat een qualifier de titel wint.

Pleister op de wonde voor Federer is dat hij later op de dag met de Zweed Jonas Björkman wel de dubbelspeltitel op zijn naam mag schrijven. Federer gaat na Rotterdam een weekje skiën in de Zwitserse Alpen.