Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2003 - Raemon Sluiter in finale van zijn "vijfde Grand Slam”

Raemon Sluiter

Raemon Sluiter bereikt de finale, maar moet zijn meerdere erkennen in Max Mirnyi.

Winnaar Enkelspel Max Mirnyi
Winnaar Dubbelspel Wayne Arthurs & Paul Hanley
Totaal Prijzengeld 900.000 US Dollar
Aantal bezoekers 85.904

Raemon Sluiter levert zijn beste prestatie ooit en wordt pas in de finale van het 30e ABN AMRO Open in zijn opmars gestuit door Max Mirnyi. Sluiter grijpt net naast de hoofdprijs en de Wim Buitendijk Trophy.

Voor aanvang van het toernooi wordt er als openingsstunt een partij straattennis gespeeld op de Erasmusbrug tussen de Nederlanders Sluiter en Schalken en de Spanjaarden Corretja en Costa. Nog spectaculairder is het abseilen van de Euromast door onder meer Jarkko Nieminen en Stefan Koubek.

In de aanloop naar het 30e ABN AMRO Open wordt de organisatie geconfronteerd met het overlijden van Wim Buitendijk. Onder zijn leiding groeit het toernooi uit tot het grootste indoortoernooi ter wereld. Zijn plaats wordt eenmalig ingenomen door Stan Franker. Op de eerste dag van het toernooi zegt Stan Franker: "Mijn wens is Verkerk of Sluiter in de eindstrijd”.

Voordat Sluiter de finale haalt is er nog een lange weg te gaan. Nicolas Escudé vervolgt zijn zegereeks van de voorgaande jaren (twee opeenvolgende toernooizeges) en verslaat in de eerste ronde de als vierde geplaatste Albert Costa. Als hij in de tweede ronde Richard Krajicek verslaat, wordt hij de speler met de meeste achtereenvolgende wedstrijdoverwinningen ooit (12x). Krajicek verliest de beslissende derde set in een tie-break met 7-4. Een staande ovatie van een dankbaar publiek is zijn beloning.

De kwartfinale van Sluiter tegen de als eerste geplaatste Juan Carlos Ferrero wordt bij een 1-2 stand gestaakt wegens een zware enkelblessure van de Spanjaard. Na een overwinning op Grosjean in de halve finale, komt hij tot ieders verrassing Max Mirnyi tegen in de finale. Mirnyi verslaat tot ieders verbazing Roger Federer, op dat moment al nummer 5 van de wereld, in de andere halve finale. Hardhitter Mirnyi slaat op zondagmiddag met 7-6, 6-4 de droom van Raemon Sluiter (en Stan Franker) aan diggelen en verovert de Wim Buitendijk Trophy.

Net als in 2002 spelen Max Mirnyi en Roger Federer dat jaar samen de dubbelspelfinale. Wayne Arthurs en Paul Hanley winnen deze echter met 7-6, 6-2.