MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

2003 - Raemon Sluiter in finale van zijn

Raemon Sluiter

Raemon Sluiter bereikt de finale, maar moet zijn meerdere erkennen in Max Mirnyi.

Winnaar Enkelspel Max Mirnyi
Winnaar Dubbelspel Wayne Arthurs & Paul Hanley
Totaal Prijzengeld 900.000 US Dollar
Aantal bezoekers 85.904

In de aanloop naar de 30e editie van het ABN AMRO Open wordt de organisatie geconfronteerd met het overlijden van toernooidirecteur Wim Buitendijk. Onder zijn leiding is het toernooi tot het grootste indoortoernooi ter wereld uitgegroeid. Zijn plaats wordt eenmalig ingenomen door Stan Franker, die als directeur sportief van de KNLTB verantwoordelijk was voor de doorbraak van de gouden generatie met Richard Krajicek, Jan Siemerink, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. Bij de start van het toernooi zegt Stan Franker: "Mijn wens is Martin Verkerk of Raemon Sluiter in de eindstrijd”.

Voor aanvang van het toernooi wordt als openingsstunt een partij straattennis gespeeld op de Erasmusbrug tussen de Nederlanders Sluiter en Schalken en de Spanjaarden Corretja en Costa. Nog spectaculairder is het abseilen van de Euromast door een paar spelers. Jarkko Nieminen, Tommy Robredo en Stefan Koubek halen halsbrekende toeren op de Euromast uit.

Titelverdediger Nicolas Escudé vervolgt zijn zegereeks van de voorgaande jaren met twee opeenvolgende toernooizeges en klopt in de openingsronde de als vierde geplaatste Albert Costa. Als de Fransman in de tweede ronde Richard Krajicek verslaat, wordt hij de speler met de meeste achtereenvolgende overwinningen in Rotterdam ooit. Krajicek verliest de beslissende derde set in een tiebreak. Een staande ovatie van een dankbaar publiek is zijn beloning en Escudé boekt zijn twaalfde zege op rij in Ahoy. Hij moet in de kwartfinales met een blessure het toernooi verlaten.

Raemon Sluiter levert de beste prestatie ooit in zijn geboortestad met het bereiken van de eindstrijd. Voordat Sluiter de finale haalt is er nog een lange weg te gaan. Na overwinningen op Martin Verkerk en Jarkko Nieminen wordt de kwartfinale van Sluiter tegen de als eerste geplaatste Juan Carlos Ferrero bij een 1-2 stand gestaakt wegens een zware enkelblessure van de Spanjaard. Na de zege op Grosjean in de halve finales, komt hij tot ieders verrassing Max Mirnyi tegen in de eindstrijd. De Wit-Rus Mirnyi verrast vriend en vijand met de winst op Roger Federer, die dan al de nummer 5 van de wereld is. Hardhitter Mirnyi slaat op zondagmiddag met 7-6, 6-4 de droom van Raemon Sluiter (en Stan Franker) aan diggelen en verovert de Wim Buitendijk Trophy.

"Ik was één zege verwijderd van mijn naam op de boarding,” treurt Sluiter, die ooit ballenjongen in Ahoy was. "Hier doe je het allemaal voor en Rotterdam heeft altijd een aparte plek voor mij.  Dit toernooi staat voor mij op gelijke hoogte met de Grand Slams.”

Evenals in 2002 spelen Max Mirnyi en Roger Federer de dubbelspelfinale. Alleen wint het Australische duo Wayne Arthurs/Paul Hanley deze keer.