Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2005 - Eindelijk Roger Federer

Roger Federer

Roger Federer maakt de verwachtingen waar en schrijft het toernooi van 2005 op zijn naam.

Winnaar Enkelspel Roger Federer
Winnaar Dubbelspel Jonathan Erlich & Andy Ram
Totaal Prijzengeld 1.000.000 US Dollar
Aantal bezoekers 108.030

Roger Federer maakt de verwachtingen waar en schrijft het toernooi van 2005 op zijn naam.

Meer Mogelijk Maken. Rondom het ABN AMRO Open 2005 wordt deze slogan van de ABN AMRO gelanceerd. Toernooidirecteur Richard Krajicek staat met het organisatieteam voor de moeilijke uitdaging om na zijn succesvolle debuut nog meer mogelijk te maken in een week toptennis in Rotterdam Ahoy. Een uitdaging die met succes wordt aangegaan.

Het deelnemersveld in 2005 is, met vijf spelers uit de mondiale top-10, indrukwekkend. De belangrijkste troef is Roger Federer, de absolute nummer één van de wereld. Vooraf kondigt hij al aan: "Rotterdam is één van de eerste proftoernooien waarin ik mezelf heb bewezen. Ik moet het alleen nog wel winnen”.

Bij zijn zesde deelname bereikt de sympathieke Zwitser die doelstelling. Federer boekt richting de eindstrijd overwinningen op achtereenvolgens Bohdan Ulihrach, Stan Wawrinka, Nikolay Davydenko en Mario Ancic.

Federer moet het in de eindstrijd opnemen tegen Ivan Ljubicic, die aan het einde van Federers imposante carrière zijn coach zou worden. De finale is een zinderende strijd tussen twee topspelers. Verrassend gaat de eerste set met 7-5 naar de Kroaat Ljubicic. Ook in de tweede set is van enig krachtsverschil geen sprake, maar uiteindelijk weet Federer de set naar zich toe te trekken (7-5). Dat de spelers aan elkaar gewaagd zijn, blijkt in de beslissende derde set waar een tiebreak uitkomst moet bieden. Deze wordt met 7-5 gewonnen door Roger Federer, die direct na de finale getuige is van het bijplaatsen van zijn naam tussen alle andere winnaars op de boarding op de eerste ring.

Uiteraard gebeurt er ook rondom het centre court weer heel veel. Tennis Plaza wordt in het tweede jaar in grootte verdubbeld. Het toernooi wordt geopend door Roger Federer en Richard Krajicek, die vanaf één van de schepen van de Volvo Ocean Race een aantal tennisballen wegslaan.