Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2005 - Eindelijk Roger Federer

Roger Federer

Roger Federer maakt de verwachtingen waar en schrijft het toernooi van 2005 op zijn naam.

Winnaar Enkelspel Roger Federer
Winnaar Dubbelspel Jonathan Erlich & Andy Ram
Totaal Prijzengeld 1.000.000 US Dollar
Aantal bezoekers 108.030

Meer Mogelijk Maken. Rondom het ABN AMRO Open 2005 wordt de slogan van ABN AMRO gelanceerd. Richard Krajicek en de rest van het organisatieteam staan voor de moeilijke uitdaging om na Richard’s succesvolle debuut in 2004 nog meer mogelijk te maken in een week toptennis in Ahoy’ Rotterdam. Een uitdaging die met succes wordt aangegaan.

Het deelnemersveld in 2005 is, met vijf spelers uit de mondiale top-tien, indrukwekkend. De belangrijkste troef is uiteraard Roger Federer, de absolute nummer één van de wereld. Vooraf kondigt hij al aan: "Rotterdam is één van de eerste proftoernooien waarin ik mezelf heb bewezen. Ik moet het alleen nog wel winnen”. Bij zijn zesde deelname weet hij die doelstelling te bereiken. Door overwinningen op achtereenvolgens Bohdan Ulihrach, Stanislas Wawrinka, Nikolay Davydenko en Mario Ancic bereikt hij de finale.

In de finale moet hij het opnemen tegen Ivan Ljubicic. De finale is een zinderende strijd tussen twee topspelers. Verrassend gaat de eerste set met 7-5 naar Ljubicic. Ook in de tweede set gaat het lang gelijk op, maar weet Federer uiteindelijk met 7-5 de set naar zich toe te trekken. Dat de spelers zeer aan elkaar gewaagd zijn blijkt in de beslissende derde set, waar een tiebreak uitkomst moet bieden. Deze wordt met 7-5 gewonnen door Roger Federer, die direct na de finale getuige is van het bijplaatsen van zijn naam tussen alle andere winnaars op de boarding op de eerste ring.

Uiteraard gebeurde er ook rondom het centre court weer zeer veel. Tennis Plaza wordt in het tweede jaar in grootte verdubbeld. Het toernooi wordt geopend door Roger Federer en Richard Krajicek, die vanaf een van de schepen van de Volvo Ocean Race een aantal tennisballen wegslaan.

De belangrijkste uitdaging, het overtreffen van het bezoekersrecord van een jaar eerder, blijkt niet te hoog gegrepen. Net als in het jaar daarvoor komen meer dan 100.000 bezoekers op het ABN AMRO World Tennis Tournament af. Aan het toch al uitzonderlijk hoge aantal worden er nog eens een kleine 4.000 toegevoegd, waardoor de teller uiteindelijk op 108.030 uitkomt.