MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2006 - Op de valreep een bijzonder record

Radek Stepanek

Radek Stepanek is uitzinnig van vreugde na zijn winst in de finale van het toernooi in 2006.

Winnaar Enkelspel Radek Stepanek
Winnaars Dubbelspel Paul Hanley & Kevin Ullyett
Totaal Prijzengeld 925.000 US Dollar
Aantal bezoekers 101.080

Vooraf ziet het affiche er prachtig uit. Een topbezetting voor het 33e ABN AMRO Open, met Roger Federer en Rafael Nadal als absolute uitschieters op de spelerslijst. Groot is dan ook de aanvankelijke teleurstelling als niet alleen zij, maar nog eens elf spelers van de oorspronkelijke lijst zich vlak voor aanvang van het toernooi terug moeten trekken. Niettemin groeit ook de editie van 2006 uit tot een prachtig toernooi.

Vanwege de late afzegging komt Rafael Nadal zich zelfs nog persoonlijk verontschuldigen in Rotterdam. Geconfronteerd met deze laatste tegenslag recht Richard Krajicek de rug en verklaart de extreme omstandigheden als een incident te zien. Een mening die door een ieder binnen de organisatie wordt gedeeld en die er toe leidt dat niemand bij de pakken neer gaat zitten. Het ABN AMRO Open is immers in 33 jaar uitgegroeid tot veel meer dan een gemiddeld sportevenement. Een toernooi waar de afzegging van de toppers niet direct tot een totale devaluatie leidt. Door de vele activiteiten rondom de baan, is een mooie dag uit voor jong en oud immers gegarandeerd.

Uiteindelijk blijft de teller van het aantal bezoekers mede door al deze activiteiten ruim boven de 100.000 steken. Onderzoek onder deze bezoekers wijst daarbij nog eens uit dat het bezoek aan het toernooi ook nog eens uitstekend gewaardeerd werd.

Mooie resultaten, maar uiteindelijk draait het toch om de prestaties op het centre court. Hier blijkt Radek Stepanek, de Tsjech die in 2004 de dubbelspeltitel al eens op zijn naam schreef, de sterkste. Via overwinningen op 'lucky loser’ Michael Lammer, Fabrice Santoro, het grote talent Novak Djokovic en de als nummer twee geplaatste Nikolay Davydenko bereikt hij de finale. Hierin moet hij het opnemen tegen Christophe Rochus, die door overwinningen op Jean-Rene Lisnard, Taylor Dent, Arvind Parmar en Jarkko Nieminen zijn plaats veilig stelt. Bijna had Rochus het in de halve finale op moeten nemen tegen zijn broer Olivier, maar deze wordt door Nieminen in de tiebreak van de derde set ternauwernood verslagen.

Radek Stepanek is in de finale oppermachtig. Hij trekt de eerste set in een recordtempo met 6-0 naar zich toe en ook het verzet van Rochus in tweede set blijkt niet voldoende, waardoor Stepanek deze met 6-3 wint. De dubbelspeltitel is een prooi voor Paul Hanley en Kevin Ullyett. Paul Hanley zorgt hierbij voor een unicum, door in alle drie zijn deelnames aan het ABN AMRO World Tennis Tournament de titel op zijn naam te schrijven. Zo is er op de valreep toch weer een uniek record aan de rijke historie van het toernooi toe te voegen.