Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2007 - Het top-dubbel en hawk-eye

Mikhail Youzhny

Mikhail Youzhny verslaat in de finale een vermoeide Ivan Ljubicic.

Winnaar Enkelspel Mikhail Youzhny
Winnaars Dubbelspel Martin Damm & Leander Paes
Totaal Prijzengeld  925.000 US Dollar
Aantal bezoekers 93.042

Tennis is in deze periode overzichtelijk te noemen, want Rafael Nadal en Roger Federer domineren de sport. Het duo heeft sinds Roland Garros in 2005 samen alle Grand Slams gewonnen. Nadal en Federer bezetten met overmacht de posities 1 en 2 op de ATP Ranking en winnen alle belangrijke titels. Eén belangrijk nadeel is dat ze in 2007 allebei voor een andere planning kiezen dan Rotterdam in februari.

Omdat de absolute top hoort bij het ABN AMRO Open wordt gekeken naar een andere oplossing. Die wordt gevonden in het dubbelspel. De broers Bob en Mike Bryan prediken al enige tijd de 'Doubles Revolution’. Een verandering van spelregels en speelduur met een toevoeging van entertainment moet deze spelvorm aantrekkelijker voor het grote publiek maken. Uiteraard wil Rotterdam hier graag aan meewerken. Niets is de Bryan Brothers te dol voor promotie. Ze gaan zelfs naar Madurodam waar ze op de kleine Erasmusbrug een balletje slaan. Tot een officieel debuut komt het echter niet, omdat één van de broers vanwege koorts niet kan spelen. De Doubles Revolution was daarmee voor Ahoy van korte duur.

Een blijvertje is wel een andere grote introductie: Hawk-Eye. Het systeem dat eerder op Grand Slams te zien was, wordt snel omarmd. Publiek en spelers genieten van deze bijzondere toevoeging.

Gelukkig blijft in het enkelspeltoernooi nog veel te beleven. Debutanten Robin Haase en Thiemo de Bakker, maar ook Novak Djokovic laten mooi tennis zien. Voor Djokovic eindigt het toernooi pas in de halve finales waar de Serviër door Mikhail Youzhny wordt verrast. De Rus moet het in de eindstrijd opnemen tegen Ivan Ljubicic, die favoriet Nikolay Davydenko verslaat in wat misschien wel één van de mooiste wedstrijden aller tijden van het toernooi is. Youzhny heeft het door de inspanning van Ljubicic een avond eerder relatief makkelijk en mag na 6-2, 6-4 zijn kenmerkende eresaluut brengen.