Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2007 - Het top-dubbel en hawk-eye

Mikhail Youzhny

Mikhail Youzhny verslaat in de finale een vermoeide Ivan Ljubicic.

Winnaar Enkelspel Mikhail Youzhny
Winnaars Dubbelspel Martin Damm & Leander Paes
Totaal Prijzengeld  925.000 US Dollar
Aantal bezoekers 93.042

Tennis is in deze periode eigenlijk overzichtelijk te noemen. Rafael Nadal en Roger Federer domineren de sport. Sinds Roland Garros in 2005 hebben zij samen alle Grand Slams gewonnen, ze bezetten met overmacht de posities 1 en 2 op de ATP Ranking en winnen alle belangrijke titels. Eén belangrijk nadeel is dat ze in 2007 allebei voor een andere planning kiezen dan Rotterdam in februari.

Omdat de absolute top hoort bij het ABN AMRO Open, wordt daarom gekeken naar een andere oplossing. Die wordt gevonden in het dubbelspel. Twee broers, Bob en Mike Bryan, prediken al enige tijd de 'Doubles Revolution’. Een verandering van spelregels en speelduur en toevoeging van entertainment moet deze spelvorm aantrekkelijker maken voor het grote publiek. Uiteraard wil Rotterdam hier graag aan mee werken. Niets is de Bryan Brothers te dol voor promotie. Ze zijn zelfs in Madurodam te vinden, waar ze op de kleine Erasmusbrug een balletje slaan. Tot een officieel debuut komt het echter niet, als één van de broers ziek wordt en vanwege koorts niet kan spelen. De doubles revolution was daarmee voor Ahoy van korte duur.

Wat wel een blijvertje is, is een andere grote introductie namelijk Hawk-Eye. Het systeem dat eerder op Grand Slams te zien was, wordt snel omarmd. Publiek en spelers genieten van deze bijzondere toevoeging.

Brengt het dubbeltoernooi met eindwinnaar Damm en Paes niet wat er van wordt verwacht, gelukkig blijft er in het enkelspeltoernooi nog veel te beleven. Debutanten Haase en De Bakker, maar ook aanstormend talent Novak Djokovic laten mooi tennis zien. Voor Djokovic eindigt het toernooi zelfs pas in de halve finale, waarin hij wordt verrast door Mikhail Youzhny. Die moet het in de finale opnemen tegen Ivan Ljubicic, die favoriet Nikolay Davydenko verslaat in wat misschien wel één van de mooiste wedstrijden aller tijden van het toernooi is. Youzhny heeft het door de inspanning van Ljubicic een avond eerder relatief makkelijk en mag na 6-2, 6-4 zijn kenmerkende eresaluut brengen.