Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2008 - Alleen maar grote namen en verrassingen

Micheal Llodra

Met de wereldtoppers Rafael Nadal en Andy Murray als deelnemers mag de uiteindelijk winnaar Michael Llodra oprecht een verrassing worden genoemd.      

Winnaar Enkelspel Michael Llodra
Winnaar Dubbelspel Tomas Berdych & Dmitry Tursunov
Totaal Prijzengeld 1.000.000 US Dollar
Aantal bezoekers 104.960

Zelden is het toernooi in Rotterdam zo sterk bezet als de editie van 2008. De vele tennisliefhebbers kunnen tijdens het 35e ABN AMRO Open in Ahoy dan ook genieten van maar liefst vijf spelers uit de mondiale top-10. Uiteindelijk zijn het echter niet de absolute wereldtoppers Rafael Nadal en Andy Murray die zorgen voor het spektakel, maar beleeft Robin Haase zijn 'Week van Ahoy’ en krijgt de jubileumeditie met de Fransman Michael Llodra een verrassende winnaar.

De jubileumeditie wordt feestelijk met een exclusief diner op het centre court geopend. Onder toeziend oog van vele genodigden uit de tenniswereld verricht toernooidirecteur Richard Krajicek samen met Raemon Sluiter en Ivo Opstelten de loting van het ABN AMRO Open.

Nederlands grootste tennistoernooi kent naast een verrassende opening nog veel meer verrassingen. Al op de eerste speeldag vliegt titelverdediger Mikhail Youzhny uit het toernooi en bereikt qualifier Teimuraz Gabashvili de tweede ronde na de winst op de voormalige nummer één van de wereld Juan Carlos Ferrero. De grootste stunt in de openingsronde komt echter op naam van Robin Haase. De Hagenaar, die met een wildcard is toegevoegd aan het deelnemersveld, speelt weergaloos en verslaat titelfavoriet Andy Murray in twee sets. Met de steun van het Rotterdamse publiek krijgt hij de Schot klein, die na zijn toernooizege in Marseille in de week voorafgaand in topvorm naar het ABN AMRO Open is gekomen. Haase houdt zijn uitstekende vorm vast te in de tweede ronde tegen de Duitser Michael Berrer en ontpopt zich als ware publiekslieveling. Uiteindelijk strandt zijn droomweek in de kwartfinales tegen de latere winnaar Michael Llodra. 

Llodra was in de eerste ronde al verantwoordelijk voor de uitschakeling van een andere Nederlandse publiekslieveling: Raemon Sluiter, die voorafgaand heeft aangekondigd dat hij in Rotterdam afscheid neemt als proftennisser. Na een nederlaag tegen Llodra krijgt Sluiter het afscheid wat hij verdient. Na een prachtige film die op de grote schermen wordt vertoond, krijgt 'het kind van Ahoy’ van toernooidirecteur Richard Krajicek een replica van de winnaarsschaal.

Een verrassing is de vroege uitschakeling van Raemon Sluiter misschien niet, maar dat kan wel worden gezegd van de nederlaag van kopman Rafael Nadal in de tweede ronde. Publiekslieveling Nadal verliest verrassend van de Italiaan Andrea Seppi, die in de openingsronde al Lleyton Hewitt heeft verslagen. Uiteindelijk bereikt géén van de geplaatste spelers de halve finales.

De finale van de jubileumeditie gaat tussen Michael Llodra en Robin Söderling. Na een driesetter verovert de Fransman de titel in Rotterdam. Llodra glundert na zijn toernooiwinst van top tot teen. "Dit is de mooiste toernooizege in mijn carrière. Het is geweldig om mijn naam op de boarding van Ahoy te zien. En daar sta ik dan tussen alle wereldtoppers. Een droom is uitgekomen.

Ook het dubbelspel kent een verrassende winnaar, omdat geen enkele 'dubbelspecialist’ de finale bereikt. Spelers die in het enkelspel al vroeg zijn uitgeschakeld zoals Mikhail Youzhny met de Duitser Philipp Kohlschreiber staan tegenover Tomas Berdych en Dmitry Tursunov op het centre court. Uiteindelijk is de titel een prooi voor het Tsjechisch/Russische duo Berdych/Tursonov, waarmee een eind komt aan een week vol verrassingen.