Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2008 - Alleen maar grote namen en verrassingen

Micheal Llodra

Met o.a.Nadal en Murray als deelnemers mag de uiteindelijk winnaar Michael Llodra oprecht een verrassing worden genoemd.      

Winnaar Enkelspel Michael Llodra
Winnaar Dubbelspel Tomas Berdych & Dmitry Tursunov
Totaal Prijzengeld 1.000.000 US Dollar
Aantal bezoekers 104.960

Zelden is het toernooi zo sterk bezet als de editie van 2008. De vele tennisliefhebbers kunnen tijdens het 35e ABN AMRO Open in Ahoy Rotterdam dan ook genieten van liefst vijf spelers uit de mondiale top-10. Uiteindelijk zijn het echter niet de absolute wereldtoppers Rafael Nadal en Andy Murray die zorgen voor het spektakel, maar beleeft Robin Haase zijn "Week van Ahoy” en krijgt de jubileumeditie met de Fransman Michael Llodra een verrassende winnaar.

De jubileumeditie wordt feestelijk geopend met een exclusief diner op het centre court. Onder toeziend oog van vele genodigden uit de tenniswereld verricht toernooidirecteur Richard Krajicek samen met onder meer Raemon Sluiter en Ivo Opstelten de loting van de 35e editie van het ABN AMRO Open.

Het ABN AMRO Open 2008 kent naast een verrassende opening nog veel meer verrassingen. Al op de eerste dag vliegt titelverdediger Mikhail Youzhny uit het toernooi en bereikt qualifier Teimuraz Gabashvili de tweede ronde door Juan Carlos Ferrero uit te schakelen. De grootste stunt in de eerste ronde komt echter op naam van Robin Haase. De Hagenaar, middels een wildcard toegevoegd aan het deelnemersveld, speelt weergaloos en verslaat titelfavoriet Andy Murray in twee sets. Met de steun van het Rotterdamse publiek krijgt hij de Schot klein, die in de week voorafgaand aan het ABN AMRO Open nog het toernooi van Marseille had gewonnen. Haase weet zijn uitstekende vorm ook vast te houden in de tweede ronde tegen de Duitser Michael Berrer en ontpopt zich als ware publiekslieveling. Uiteindelijk strandt zijn "Week van Ahoy” in de kwartfinale tegen de latere winnaar Michael Llodra. 

Michael Llodra was in de eerste ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van een andere Nederlandse publiekslieveling; Raemon Sluiter. Sluiter kondigt voorafgaand aan dat hij in Rotterdam afscheid neemt als proftennisser. Na een nederlaag tegen Llodra krijgt Sluiter het afscheid wat hij verdient. Na een prachtige film die op de grote schermen wordt vertoond, krijgt "het kind van Ahoy” van toernooidirecteur Richard Krajicek een replica van de winnaarschaal.

Een verrassing is de vroege uitschakeling van Raemon Sluiter misschien niet, dat kan wel gezegd worden van de nederlaag van Rafael Nadal. Het sterke deelnemersveld van het 35e ABN AMRO Open zorgt ervoor dat publiekslieveling Nadal al in de tweede ronde afscheid moet nemen. De Italiaan Seppi, die in de eerste ronde al Lleyton Hewitt had verslagen, is verantwoordelijk voor het vroege afscheid van de als eerste geplaatste Nadal. Uiteindelijk bereikte geen van de geplaatste spelers de halve finales.

De finale van de jubileum editie gaat tussen Michael Llodra en Robin Söderling. Na een drie setter verovert Michael Llodra de titel in Rotterdam. Michael Llodra glundert na zijn overwinning van top tot teen. "Dit is de mooiste toernooizege in mijn carrière. Het is geweldig om mijn naam op de boarding van Ahoy te zien. En daar sta ik dan tussen alle wereldtoppers. Een droom is uitgekomen.”

Ook het dubbelspel finale kent vooraf al een verrassende winnaar doordat geen enkele "dubbel specialist” de finale bereikt. Spelers die in het enkelspel al vroeg zijn uitgeschakeld, voormalig toernooiwinnaar Mikhail Youzhny met de Duitser Kohlschreiber staan tegenover Tomas Berdych en Dmitry Tursunov op het centre court. Uiteindelijk is de titel een prooi voor het Tsjechisch/Russische duo Berdych/Tursonov, waarmee een eind komt aan een week vol verrassingen.