Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2009 - Nieuwe ATP status zorgt voor droomfinale

Andy Murray

Amdy Murray is de eerste Britse winnaar uit de historie van het toernooi.

Winnaar Enkelspel  Andy Murray
Winnaars Dubbelspel Daniel Nestor & Nenad Zimonjic
Totaal Prijzengeld  1.445.000 Euro
Aantal bezoekers 107.080

Over de 36e editie van het ABN AMRO Open wordt nog lang nagepraat. De nieuw verkregen ATP 500 status leidt tot een ijzersterk deelnemersveld met als absolute topattractie de nummer één van de ATP Ranking Rafael Nadal. Naast de Spanjaard staan met Andy Murray, Nikolay Davydenko, Gilles Simon en Jo-Wilfried Tsonga vijf spelers uit de mondiale top-10 aan de start. De toppers houden in het sterke toernooi stand, waardoor een ware run op toegangskaarten ontstaat.

De nieuwe ATP 500 status zorgt niet alleen voor een topdeelnemersveld. Voor Ahoy is het sein om het VIP dorp en Tennis Plaza in compleet andere stijl in te richten. Verder wordt een nieuw rolstoeltennistoernooi gelanceerd. Vele bezoekers van het reguliere tennis toernooi komen zo in aanraking met rolstoeltennis, wat uiteindelijk resulteert in een door meer dan 1.500 bezoekers volgepakte finale op court 1. De Nederlander Robin Ammerlaan is de winnaar van het eerste ABN AMRO Open.

Rafael Nadal bereikt door een zege op het talent Grigor Dimitrov de kwartfinale van het ABN AMRO Open en ontketent een heuse 'Rafa Mania’. Mede door zijn aanwezigheid is Rotterdam Ahoy vanaf woensdag compleet uitverkocht. Na moeizaam de eerste twee rondes doorgekomen te zijn, toont hij zijn klasse met name in de historische partij tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. De Spaanse vechtjas wint uiteindelijk na een show van twee uur en 39 minuten in drie sets. Na deze marathonpartij bereikt Nadal de finale door in de halve eindstrijd Gael Monfils in twee sets te verslaan.

De als tweede geplaatste Andy Murray bereikt zonder veel problemen de finale. Zijn eerste set verlies kent hij pas in de kwartfinale tegen de Fransman Marc Gicquel. In de halve finale rekent Murray eenvoudig af met Mario Ancic en verspeelt de Brit in vier partijen slechts één set.

Het Rotterdamse publiek krijgt zo, voor het eerst sinds 1984, de twee hoogst geplaatste mannen in de finale van het ABN AMRO Open. De droomfinale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst wordt echter niet de hemelse ervaring waarop de vele tennisfans hoopten. Met 6-3, 4-6, 6-0 verslaat Murray de Spaanse nummer één van de wereld, die halverwege de tweede set aan de rechterknie geblesseerd raakt en daardoor zichtbaar aan loopvermogen inboet. "Het spijt me voor Rafael”, zegt Murray bij de ceremonie protocollair met een vleugje Britse humor. "Maar ik moest toch alles blijven geven. Hij is nu eenmaal een speler die mij op één been kan verslaan.” Uiteraard had Murray vanzelfsprekend liever van een topfitte Nadal gewonnen, maar dat zijn naam vanaf nu op de 'eregalerij der kampioenen’ prijkt in Ahoy, nota bene als eerste Britse winnaar uit de geschiedenis, vergoedt veel.