Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2010 - Wildcard winnaar in laatste editie "oude” Sportpaleis

 Robin Söderling en Kraijcek

Mikhail Youzhny moet in de 2e set van de finale de strijd staken, waardoor Robin Soderling de titel in de schoot krijgt geworpen.   

Winnaar Enkelspel Robin Soderling
Winnaar Dubbelspel Daniel Nestor & Nenad Zimonjic
Totaal Prijzengeld 1.445.000 Euro
Aantal bezoekers 106.106

Het is maar goed dat toernooi directeur Richard Krajicek in aanloop naar de 37e editie van het ABN AMRO Open, zijn laatst beschikbare wildcard zo lang op zak houdt. Op het toernooi waar hij in 2008 al eens de finale bereikte, grijpt Robin Söderling deze laatste wildcard met beide handen aan om zo nog iets van zijn tot dan toe teleurstellend begin van zijn tennisjaar 2010 te maken. Tot het ABN AMRO Open wint de Zweed namelijk geen enkele tennispartij. In Rotterdam toont hij echter zijn klasse en wint hij verdiend de laatste editie van het ABN AMRO Open in het "oude” Sportpaleis Ahoy.

Terwijl op de achtergrond de eerste werkzaamheden voor de grootschalige verbouwing van het Sportpaleis Ahoy bezig zijn, starten 32 mondiale toptennissers hun jacht op de 'Wim Buitendijk Trophy.’ Raemon Sluiter, kan zich helaas net niet bij de 32 deelnemers voegen. Nadat hij twee jaar eerder afscheid heeft genomen, probeert hij via het kwalificatie toernooi een rentree in het hoofdtoernooi te maken. Ondanks twee matchpoints voor, verliest hij zijn tweede partij in het kwalificatie toernooi van de Zwitser Stephane Bohli. Toch staan er in totaal drie Nederlanders op de deelnemerslijst. Ook de Nederlanders Thiemo de Bakker en Robin Haase mochten aanspraak maken op een wildcard. Igor Sijsling weet zich via het kwalificatie toernooi knap tot het hoofdtoernooi te slaan.

Naast deze Nederlandse spelers heeft Krajicek ook weer een flink aantal wereldtoppers naar Rotterdam weten te lokken. Nikolay Davydenko, Gaël Monfils, Tommy Robredo en oud toernooi winnaar Mikhail Youzhny geven acte de presence. Belangrijkste blikvanger is echter Novak Djokovic, de nummer twee van de wereldranglijst. Met speels gemak bereikt de Serviër de tweede ronde nadat zijn opponent Stakhovsky geblesseerd moet opgeven in de tweede set. Djokovic heeft sowieso niets te klagen over zijn route naar de halve finale. Zo wint hij betrekkelijk eenvoudig van Chiudinelli (6-4 en 6-2) en geeft Florian Mayer zich al voordat er een bal was geslagen gewonnen.

Thiemo de Bakker had een primeur. Hij bereikt voor het eerst in zijn leven de tweede ronde van het ABN AMRO Open, door een zwaarbevochten overwinning op 'lucky loser’ Jan Hajek. In de tweede ronde treft hij Gaël Monfils, die helaas voor De Bakker veel te sterk blijkt. Op de openingsdag zorgt Igor Sijsling voor een daverende verrassing. Bij een 5-2 achterstand in de beslissende set wint hij vijf games op rij van de Duitser Mischa Zverev. Uit een kansloos geachte positie wint hij de partij alsnog. In de tweede ronde komt hij echter Robin Söderling tegen. De Zweed die in zijn eerste partij nog wat opstartproblemen kent, rekent in twee sets af met de Nederlandse krachtpatser.

Söderling is inmiddels aardig op stoom gekomen. Na Sijsling laat hij werkelijk geen spaan heel van Julien Benneteau (6-0 / 6-1) en ook in de halve finale wint hij in twee sets van de Nikolay Davydenko. De Rus,die tot dan toe nog geen setverlies had geleden in Rotterdam, steekt in wereldvorm maar moet toch zijn meerdere erkennen in Söderling.

Djokovic neemt het in de andere halve finale op tegen oud toernooi winnaar Mikhail Youzhny. Djokovic heeft het  inmiddels ook naast de baan goed naar zijn zin in Rotterdam en heeft met zijn humor de lachers op zijn hand. Zo laat hij zich na zijn overwinning op Chiudinelli in de tweede ronde theatraal door de knieën zakken en roept vervolgens door de microfoon "Het voelde alsof ik Wimbledon had gewonnen!” Tijdens zijn interview na afloop belooft hij bovendien dat hij het Nederlandse publiek ook nog op een van zijn befaamde imitaties trakteert. Maar, dit alleen in het geval hij zondag het toernooi wint. Zo ver komt het uiteindelijk niet. In een mooie lange partij verliest de Servische publiekspeler in de halve finale in twee tie breaks van Youzhny, waardoor uiteindelijk de Rus het in de finale tegen Robin Söderling op mag nemen.

Dat Youzhny wat vermoeider aan de finale begon dan Söderling is bekend, maar dat de Rus ook licht geblesseerd is wist niemand. De finale waar iedereen zo naar heeft uitgekeken, wordt uiteindelijk geen echte finale. Youzhny kan niet anders dan bij 6-4, 2-0 de strijd staken wegens een dijbeenblessure.  Vandaar dat Robin Söderling gemengde gevoelens heeft nadat hij het 37e ABN AMRO Open heeft gewonnen. Liever had hij zich in een heroïsch gevecht ontdaan van Mikhail Youzhny. Toch prijkt zijn naam, als eerste Zweed sinds Anders Järryd in 1993, tot in eeuwigheid op de eregalerij der kampioenen in Ahoy.