Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2011 - Söderling voelt zich thuis in vernieuwd Ahoy

Söderling in actie

Robin Söderling wint na een anderhalf uur durende titanenstrijd van Jo-Wilfried Tsonga en prolongeert daarmee zijn titel.

Winnaar Enkelspel  Robin Soderling
Winnaars Dubbelspel Jürgen Melzer & Philipp Petzschner
Totaal Prijzengeld  1.445.000 Euro
Aantal bezoekers 106.258

De 38e ABN AMRO Open is op voorhand al een bijzondere editie. De wedstrijden worden namelijk in een compleet vernieuwd Sportpaleis van Rotterdam Ahoy gespeeld. Met een ijzersterk bezet toernooi - de op één na sterkste bezetting in de geschiedenis - krijgt het compleet vernieuwde Sportpaleis de inwijding die het verdient.

Toernooidirecteur Richard Krajicek mag trots zijn op de spelers die hij in 2011 naar Rotterdam heeft gehaald. Met Robin Söderling, Andy Murray, David Ferrer, Tomas Berdych en Jürgen Melzer staan wederom vijf spelers uit de mondiale top-10 op de startlijst.

Voor het dubbeltoernooi verrast Krajicek vriend en vijand door een wildcard te geven aan Nederlands meest succesvolle dubbel uit de historie: Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. 'The Dutchies’ keren na veertien jaar pensioen voor het goede doel eenmalig terug op de ATP World Tour. De opmerkelijke rentree brengt echter niet wat ze er vooraf van hadden gehoopt. Na een ongelukkige loting staan Haarhuis en Eltingh op de eerste speeldag tegenover het als eerste geplaatste duo Fyrstenberg/Matkowski. De Poolse favorieten tonen geen mededogen en verslaan de 'herintredende vaders’ met duidelijke cijfers: 6-3, 6-2.

Voor de Nederlandse spelers, die met een wildcard in het enkelspel zijn toegelaten, is geen hoofdrol weggelegd. Jesse Huta Galung kan niet stunten tegen Jürgen Melzer, terwijl Thomas Schoorel de pech heeft dat de Serviër Viktor Troicki in grote vorm verkeert. Robin Haase heeft tegen de voortreffelijke Robin Söderling weinig kansen. De nummer één van de plaatsingslijst doet tegen Haase nagenoeg niets fout en wint overtuigend met 6-3, 6-2. In het vervolg van het toernooi moet de Zweedse titelverdediger echter hard werken voor zijn overwinningen. In het duel tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber moet Söderling zelfs een matchpoint ongedaan maken. Nadat Söderling in de kwartfinale voormalig toernooiwinnaar Mikhail Youzhny heeft verslagen, biedt Viktor Troicki in een hoogstaande halve finale heftig tegenstand: 7-5, 6-4.

In de finale treft Söderling de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, die betrekkelijk eenvoudig de eindstrijd heeft bereikt. De Fransman mag zich na winstpartijen tegen de Bulgaarse qualifier Grigor Dimitrov en voormalig toernooiwinnaar Michael Llodra voor de halve finale opmaken. Tomas Berdych kampt met griep. In de halve finale treft hij de oude krijger Ivan Ljubicic. De Kroaat lijkt afgeschreven, maar haalt tijdens het ABN AMRO Open het beste bij zichzelf naar boven met een zege in de kwartfinale tegen Marcos Baghdatis (6-4, 6-7, 7-6). In de halve finale moet de Kroaat echter buigen voor de dynamische Fransman in twee sets.

De finaledag van het 38e ABN AMRO Open begint met een enerverende dubbelspelfinale die door Jürgen Melzer en Philipp Petzschner wordt gewonnen.

Hierna trakteren Jo-Wilfried Tsonga en Robin Söderling op een bijna anderhalf uur durende titanenstrijd. De Zweed verslaat voor een recordmenigte van ruim 9.600 toeschouwers in het vernieuwde Sportpaleis de Fransman: 6-3, 3-6, 6-3. Hij is dan de vierde speler in de 38-jarige geschiedenis van het evenement die de titel tweemaal achter elkaar wint. Arthur Ashe (1975/76), Stefan Edberg (1987/88) en Nicolas Escudé (2001/02) gingen hem voor. In de eindstrijd overleeft Söderling een waar servicebombardement van zijn tegenstander. Tsonga slaat 20 aces. Vanzelfsprekend is Robin Söderling na het behalen van zijn tweede titel in het ABN AMRO Open tevreden. 'Ik speel altijd goed in Rotterdam. Ik voel me hier thuis, misschien koop ik hier in de toekomst wel een huis!’