Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2011 - Soderling voelt zich thuis in vernieuwd Ahoy

Söderling in actie

Robin Soderling wint na een anderhalf uur durende titanenstrijd van Jo-Wilfried Tsonga en prolongeert daarmee zijn titel.

Winnaar Enkelspel  Robin Soderling
Winnaars Dubbelspel Jürgen Melzer & Philipp Petzschner
Totaal Prijzengeld  1.445.000 Euro
Aantal bezoekers 106.258


De 38e editie van het ABN AMRO Open is op voorhand al een bijzondere editie. De wedstrijden worden namelijk gespeeld in een compleet vernieuwd Sportpaleis van Ahoy. Met een ijzersterk bezet toernooi - de op één na sterkste bezetting in de geschiedenis- krijgt het compleet vernieuwde Sportpaleis de inwijding die het verdient.

Toernooidirecteur Richard Krajicek mag trots zijn op de spelers die hij in 2011 naar het ABN AMRO Open weet te halen. Met Robin Söderling, Andy Murray, David Ferrer, Tomas Berdych en Jürgen Melzer staan maar liefst vijf spelers uit de mondiale top-10 op de startlijst.

Voor het dubbeltoernooi verrast Krajicek vriend en vijand, door een wildcard te geven aan Nederlands meest succesvolle dubbel uit de historie, Paul Haarhuis & Jacco Eltingh. "The Dutchies” keren na veertien jaar pensioen voor het goede doel eenmalig terug op de ATP World Tour. De opmerkelijke rentree brengt echter niet wat ze er vooraf van hadden gehoopt. Dankzij een ongelukkige loting staan Haarhuis & Eltingh op de eerste toernooidag tegenover het als eerste geplaatste duo Fyrstenberg en Matkowski. De Poolse favorieten tonen geen mededogen en verslaan de "herintredende vaders” met 6-3, 6-2.

Ook voor de Nederlanders met een wildcard in het enkelspel, brengt het toernooi niet wat zij er vooraf van hadden gehoopt. Huta Galung kan niet stunten tegen Jürgen Melzer, terwijl Schoorel de pech heeft dat de Serviër Viktor Troicki in grote vorm verkeert. Robin Haase heeft tegen de voortreffelijke Robin Söderling weinig kansen. De nummer één van de plaatsingslijst doet tegen Haase nagenoeg niets fout en wint overtuigend met 6-3, 6-2. In het vervolg van het toernooi moet de Zweedse titelverdediger echter hard werken voor zijn overwinningen. In het duel tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber moet Söderling zelfs een matchpoint ongedaan maken. Nadat Söderling in de kwartfinale voormalig toernooiwinnaar Mikhail Youzhny heeft verslagen, biedt Viktor Troicki in een hoogstaande halve finale heftig tegenstand: 7-5, 6-4.

In de finale treft Söderling de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Betrekkelijk eenvoudig bereikt hij de finale. Na winstpartijen tegen de Bulgaarse qualifier Grigor Dimitrov en voormalig toernooiwinnaar Michael Llodra, mag hij zich al op gaan maken voor de halve finale. Tomas Berdych kampt met griep. In de halve finale treft hij de oude krijger Ivan Ljubicic. De Kroaat lijkt afgeschreven, maar haalt tijdens het ABN AMRO Open het beste bij zichzelf naar boven, onder andere in de kwartfinale tegen Marcos Baghdatis (6-4, 6-7(6), 7-6 (4)). In de halve finale moet de Kroaat echter buigen voor de dynamische Fransman in twee sets.

De finale dag van het 38e ABN AMRO Open begint met een enerverende dubbelspelfinale, gewonnen door Jürgen Melzer en Philipp Petzschner.

Hierna trakteren Jo-Wilfried Tsonga en Robin Söderling op een bijna anderhalf uur durende titanenstrijd. De Zweed verslaat voor een recordmenigte van ruim 9.600 toeschouwers in het vernieuwde Sportpaleis de Fransman met 6-3, 3-6, 6-3. Hij is hiermee pas de vierde speler in de 38-jarige geschiedenis van het evenement die de titel twee keer achter elkaar weet te winnen. Eerder deden Arthur Ashe (1975/76), Stefan Edberg (1987/88) en Nicolas Escudé (2001/02) dat. In de 84 minuten durende eindstrijd overleeft Söderling een waar servicebombardement van zijn tegenstander. Tsonga slaat 20 aces langs hem, waaronder twee op een tweede service. Vanzelfsprekend is Robin Söderling na het behalen van zijn tweede titel in het ABN AMRO Open een tevreden man. "Ik speel altijd goed in Rotterdam. Ik voel me hier thuis, misschien koop ik hier in de toekomst wel een huis!”