Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2012 - Federer voldoet aan de hoge verwachtingen

Federer voldoet aan de hoge verwachtingen

Roger Federer is na zeven jaar terug in Ahoy en wint voor de tweede keer het ABN AMRO Open.

Winnaar Enkelspel  Roger Federer
Winnaars Dubbelspel Michael Llodra & Nenad Zimonjic
Totaal Prijzengeld  1.502.500 Euro
Aantal bezoekers 115.894

Een fenomeen verrast zichzelf. Zijn tweede titel in het ABN AMRO Open, zeven jaar na de eerste, is voor Roger Federer bepaald geen abc’tje. "Het verbaasde me dat het de afgelopen week zo goed ging,” zegt de dertigjarige Zwitser wijzend op de zware aanloop naar Rotterdam. Voor het toernooi leidt Federer twee gevoelige nederlagen: tijdens de Australian Open tegen Rafael Nadal en in de Davis Cup tegen John Isner. "Na die laatste wedstrijd moest ik ook nog eens omschakelen van gravel naar hardcourt wat altijd lastig is. Aan de andere kant indoor speel ik meestal goed en ik heb het in Rotterdam altijd goed naar mijn zin gehad. Het voelt bijna aan als thuis. De aanpassing viel dus mee.”

In de finale tegen Juan Martin del Potro laat Federer zijn beste tennis zien. Hij speelt met dezelfde bravoure als in de dagen dat hij de absolute heerser was. Ook in de finale. De Zwitser laat Juan Martin del Potro een kleine jongen lijken en met 6-1, 6-4 verslaat Federer de bijna twee meter lange Argentijn in 86 minuten. "Ik ben zelf ook blij en opgewonden dat ik zo goed tenniste. Ik had de juiste instelling. Het stelt me dubbel tevreden dat ik de druk van de hoge verwachtingen heb kunnen weerstaan. Mensen vertelden me aan het begin van de week dat ze erbij zouden zijn in de halve finale en de finale. Ik hoop dat ik er ook ben, zei ik.”

Het is illustratief voor de editie 2012. Eigenlijk draait vrijwel alles om de Zwitser, die voor het eerst sinds zijn overwinning in 2005 weer in Ahoy is te bewonderen. Z’n sessies zijn beter bezocht dan alle andere sessies in de historie, zijn training leidt tot een stormloop op Sports Plaza en de trainingsbanen. Als hij in de tweede ronde niet hoeft aan te treden omdat zijn tegenstander opgeeft, besluit Federer toch een demonstratiepartij te spelen om zijn fans niet teleur te stellen.

Ondanks de duidelijke cijfers is de eindstrijd toch aantrekkelijk. Dat komt vooral door Federer. De zware partij tegen Davydenko (drie sets in 135 minuten) in de halve finale heeft hem niet verzwakt, maar juist doen groeien. Geen trage start zoals in zijn voorgaande wedstrijden, van meet af aan trekt hij zijn hele slagenarsenaal open. Wat inhoudt dat de ene na de andere prachtige bal van zijn racket komt. Stopvolleys, dropshots, lobs, winnende forehands en backhands uit alle standen en in alle hoeken, veelvuldig buiten het toch niet geringe bereik van Del Potro.

Met zijn tweede titel in Ahoy sluit Federer aan bij Stefan Edberg, Arthur Ashe, Robin Söderling, Jimmy Connors, Richard Krajicek en Nicolas Escudé die eveneens twee keer wonnen, al dan niet in successie. Belangrijker voor Federer bleek echter nog wel dat het de opmaat was naar de herovering van de nummer 1 positie op de ATP Ranking.

De dubbeltitel wordt een prooi voor een oude bekende. Michael Llodra verslaat met Nenad Zimonjic in een ware thriller Robert Lindstedt en Horia Tecau: 4-6, 7-5, 16-14.