Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2014 - Toptennis met een Nederlands tintje

Berdych verdedigt titel

Tomas Berdych verslaat de latere US Open winnaar Marin Cilic in een zinderende finale.

Winnaar Enkelspel   Tomas Berdych
Winnaars Dubbelspel Michael Llodra & Nicolas Mahut
Totaal Prijzengeld  1.575.875 Euro
Aantal bezoekers 102.123

 

 

De 41e editie van het ABN AMRO Open staat in het teken van verrassingen. Richard Krajicek weet last-minute Andy Murray te bewegen om naar Rotterdam te komen, nadat is gebleken dat hij volledig is hersteld van zijn rugblessure. Murray verliest in de kwartfinale van Marin Cilic, maar laat na zijn winst in 2009 opnieuw een uitstekende indruk achter in Ahoy.

 

 

Na de jubileumeditie van een jaar eerder wordt er weer veel gedaan om het toernooi tot het mooiste tennisfeest van het jaar te maken. Voor het eerst kunnen reizigers in het compleet vernieuwde Centraal Station een balletje slaan en ook het reuzenracket op het Hofplein keert weer terug. Een andere 'reus’ die terugkeert is Juan Martin del Potro. De titelverdediger is tevens de lijstaanvoerder van het toernooi. Hij lijkt even op weg naar een prolongatie van zijn titel, tot een ontketende Ernests Gulbis hem de voet dwars zet in de kwartfinale. Gulbis delft een dag later het onderspit tegen Tomas Berdych, die via Seppi, Mahut en Janowicz in de kwartfinale komt.

Ondertussen is een Nederlander zich een indrukwekkende weg door het toernooi aan het banen. Igor Sijsling wint de eerste ronde van Mikhail Youzhny, toernooiwinnaar in 2007 en verslaat vervolgens de Duitser Berrer en Kohlschreiber. Voor het eerst sinds lange tijd komt er een landgenoot in actie op zaterdag, de dag van de halve finales. Het sprookje van Igor Sijsling eindigt hier helaas. Hij schrijft de eerste set op zijn naam, maar moet dan zijn meerdere erkennen in Marin Cilic, die getuige zijn winst in het toernooi van Zagreb een week eerder in topvorm naar Ahoy is afgereisd. Het 41e ABN AMRO Open krijgt een finale tussen Tomas Berdych en Marin Cilic.

Tomas Berdych is uiteindelijk de grote winnaar van het toernooi. In zijn 8e deelname weet hij zijn naam op de boarding te schrijven. Weinigen kunnen op dat moment vermoeden dat zijn tegenstander van die dag later dat jaar een onvergetelijke prestatie levert door de US Open te winnen.

De dubbelspeltitel gaat naar Michael Llodra en Nicolas Mahut. Zij verslaan Jean-Julien Rojer en Horia Tecau met 6-2, 7-6(4). De winst van Llodra is opmerkelijk, omdat hij in 2008 de enkelspeltitel al op zijn naam schreef. Dat is dan weer het jaar dat de dubbeltitel werd gewonnen door… Tomas Berdych.