Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

2014 - Toptennis met een Nederlands tintje

Berdych verdedigt titel

Tomas Berdych verslaat de latere US Open winnaar Marin Cilic in een zinderende finale.

Winnaar Enkelspel   Tomas Berdych
Winnaars Dubbelspel Michael Llodra & Nicolas Mahut
Totaal Prijzengeld  1.575.875 Euro
Aantal bezoekers 102.123

 

De 41e editie van het ABN AMRO Open staat in het teken van verrassingen. Toernooidirecteur Richard Krajicek weet op het laatste moment Andy Murray te bewegen om naar Rotterdam te komen nadat hij volledig van zijn rugblessure is hersteld. Murray verliest in de kwartfinale van Marin Cilic, maar laat na zijn toernooiwinst in 2009 opnieuw een uitstekende indruk achter in Ahoy. 

Na de jubileumeditie van een jaar eerder wordt weer veel gedaan om het toernooi tot het mooiste tennisfeest van het jaar te maken. Voor het eerst kunnen reizigers in het compleet vernieuwde Centraal Station een balletje slaan en het reuzenracket op het Hofplein keert weer terug. Een andere 'reus’ die terugkeert is Juan Martin del Potro. De titelverdediger voert de plaatsingslijst aan. De Argentijn lijkt even op weg naar een prolongatie van zijn titel tot een ontketende Ernests Gulbis hem de voet dwars zet in de kwartfinale. Gulbis delft een dag later in de halve eindstrijd het onderspit tegen Tomas Berdych.

Ondertussen is een Nederlander zich een indrukwekkende weg door het toernooi aan het banen. Igor Sijsling wint de eerste ronde van Mikhail Youzhny, toernooiwinnaar in 2007, en verslaat vervolgens de Duitsers Berrer en Kohlschreiber. Voor het eerst sinds lange tijd komt er een landgenoot in actie op zaterdag, de dag van de halve finales. Het sprookje van Igor Sijsling eindigt hier helaas. Hij schrijft de eerste set op zijn naam, maar moet dan zijn meerdere erkennen in Marin Cilic, die na zijn toernooiwinst in Zagreb in topvorm naar Ahoy is afgereisd. Een finale tussen Tomas Berdych en Marin Cilic is een prachtige affiche.

Tomas Berdych is uiteindelijk de grote winnaar van het toernooi. In zijn achtste deelname weet hij zijn naam op de boarding te schrijven. Weinigen kunnen op dat moment vermoeden dat Cilic later dat jaar een onvergetelijke prestatie levert door de US Open te winnen.

De dubbelspeltitel gaat naar Michael Llodra en Nicolas Mahut. Het Franse duo verslaat Jean-Julien Rojer en Horia Tecau (6-2, 7-6). De winst van Llodra is opmerkelijk, omdat hij in 2008 de enkelspeltitel al op zijn naam heeft geschreven. Daar weet ook Tomas Berdych alles van. Hij won de dubbelspeltitel in 2008 en is dit jaar de sterkste in de single.