MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

2015 - Wawrinka verslaat titelverdediger Berdych in prachtige finale

Na maar liefst vier driesetters kroont Stan Wawrinka zich tot winnaar van het 42e ABN AMRO Open. 

Winnaar Enkelspel Stan Wawrinka
Winnaars Dubbelspel Jean Julien Rojer & Horia Tecau
Totaal prijzengeld  1.600.855 Euro
Aantal bezoekers 102.481

Andy Murray is de grote ster op het affiche van de 42e editie van het ABN AMRO Open. De Schot, toernooiwinnaar in 2009, werd een jaar eerder nog op het allerlaatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld. Het toernooi in Rotterdam bevalt Murray nog altijd heel goed, want hij besluit opnieuw het Kanaal over te steken.

Andy Murray is de aanvoerder van een prachtig deelnemersveld met vijf spelers uit de mondiale top-10 aan de start. Ook Milos Raonic, Tomas Berdych, Stan Wawrinka en Grigor Dimitrov maken onderdeel uit van deze tenniselite. Verder is een groot aantal talenten te bewonderen zoals Dominic Thiem en Alexander Zverev.

Overwinningen voor Murray

Murray begint, ondanks het feit dat hij de finale van de Australian Open nog in de benen heeft, voortvarend aan het toernooi. Na relatief eenvoudige overwinningen in twee sets op Mahut en Pospisil verslikt de Olympisch kampioen zich echter in Gilles Simon. Die is op zijn beurt in de halve finale kansloos tegen Tomas Berdych op wiens spel geen maat lijkt te staan. Berdych lijkt op weg naar zijn tweede toernooizege op rij, waarmee hij zich in een rij met Arthur Ashe, Stefan Edberg, Nicolas Escudé en Robin Söderling kan plaatsen.

Het levert uiteindelijk een prachtige finale op tussen Tomas Berdych en Stan Wawrinka. De Zwitser, een jaar eerder nog winnaar van de Australian Open en nu halvefinalist, trakteert het publiek op de prachtigste backhands en passeerslagen. Na winst in de eerste set voor Berdych trekt hij de wedstrijd naar zich toe (4-6, 6-3, 6-4) en mag Wawrinka zich toernooiwinnaar noemen.

In het dubbelspel is sprake van een primeur. De beste clubkampioen van Nederland, Glenn Smits, mag aan de zijde van Jesse Huta Galung deelnemen aan het hoofdtoernooi. Met een loting tegen Zimonjic en Qureshi treffen zij het niet. Een andere Nederlander is wel heel succesvol. Jean-Julien Rojer, in 2014 nog verliezend finalist, schrijft met zijn vaste partner Horia Tecau de titel op zijn naam. Het blijkt de opmaat naar een fantastisch seizoen, dat via een Wimbledon titel en winst in de ATP World Tour Finals leidde naar de nummer één positie.