Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

2015 - Wawrinka verslaat titelverdediger Berdych in prachtige finale

Na maar liefst vier driesetters kroont Stan Wawrinka zich tot winnaar van het 42e ABN AMRO Open. 

Winnaar Enkelspel Stan Wawrinka
Winnaars Dubbelspel Jean Julien Rojer & Horia Tecau
Totaal prijzengeld  1.600.855 Euro
Aantal bezoekers 102.481

Andy Murray is de grote ster op het affiche van het 42e editie van het ABN AMRO Open. De Schot, toernooiwinnaar in 2009, werd een jaar eerder nog op het allerlaatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld. De terugkeer beviel, want hij besloot opnieuw het Kanaal over te steken.

Murray is de aanvoerder van een prachtig deelnemersveld, met maar liefst vijf spelers uit de mondiale top-10 aan de start. Milos Raonic, Tomas Berdych, Stan Wawrinka en Grigor Dimitrov maken onderdeel uit van deze tenniselite. Verder is een groot aantal talenten te bewonderen, zoals Dominic Thiem en Alexander Zverev.

Murray begint, ondanks het feit dat hij de finale van de Australian Open nog in de benen heeft, voortvarend aan het toernooi. Na relatief eenvoudige overwinningen in twee sets op Mahut en Pospisil verslikt de Olympisch kampioen zich echter in Gilles Simon. Die is op zijn beurt in de halve finale kansloos (6-1, 6-2) tegen Tomas Berdych, op wiens spel geen maat lijkt te staan. Berdych lijkt op weg naar zijn tweede toernooizege op rij, waarmee hij zich in een rij met Arthur Ashe, Stefan Edberg, Nicolas Escudé en Robin Söderling kan plaatsen.

Het levert uiteindelijk een prachtige finale op tussen Tomas Berdych en Stan Wawrinka. De Zwitser, een jaar eerder nog winnaar van de Australian Open en nu halve finalist, trakteert het publiek op de prachtigste backhands en passeerslagen. Na winst in de eerste set voor Berdych trekt hij de wedstrijd naar zich toe (4-6, 6-3, 6-4) en mag zich uiteindelijk winnaar noemen.

In het dubbelspel was er sprake van een primeur. De beste clubkampioen van Nederland, Glenn Smits, mocht aan de zijde van Jesse Huta Galung deelnemen aan het hoofdtoernooi. Met een loting tegen Zimonjic en Qureshi troffen zij het niet. Een andere Nederlander was wel heel succesvol. Jean-Julien Rojer in 2014 nog verliezend finalist met zijn vaste partner Horia Tecau schreef de titel op zijn naam. Het bleek de opmaat naar en fantastisch seizoen, dat via een Wimbledon titel en winst in de ATP World Tour finals leidde naar de nummer één positie.