MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

2023

Magische Medvedev sloopt sprankelende Sinner

Koning Willem-Alexander zag dat het goed was: Daniil Medvedev werd na een hoogstaande finale met Jannik Sinner tot winnaar gekroond van het 50e ABN AMRO Open: 5-7 6-2 6-2. Een tot de nok toe gevuld Rotterdam Ahoy genoot met volle teugen van het slotstuk van een onvergetelijke tennisweek.

Medvedev en Sinner maakten er vanaf de eerste slagenwisseling een meeslepend duel van. Beide finalisten hadden op weg naar de eindstrijd al veel indruk gemaakt met afgetekende zeges. Zo versloeg de jonge Italiaan op weg naar de finale toernooifavoriet Stefanos Tsitsipas, terwijl Medvedev titelverdediger Felix Auger-Aliassime bijna achteloos naar huis stuurde.

In de eindstrijd hielden Medvedev en Sinner dat hoge niveau vast. Beide spelers opereerden geduldig vanaf de baseline, waarbij de Italiaan in de vaak lange rally’s meer initiatief nam met fenomenale versnellingen. Die speelwijze werd beloond, want de sprankelende Sinner won de eerste set na 57 intense minuten (7-5). In set twee maakte Sinner, een week eerder nog toernooiwinnaar in Montpellier, iets meer fouten, waarvan 'levende muur’ Medvedev gretig profiteerde. In de beslissende set forceerde Medvedev, die de voorgaande vier confrontaties met Sinner had gewonnen, een vroege break. Die kwam de vermoeid ogende Sinner niet meer te boven.

De opgeluchte Medvedev bekende na afloop dat hij er in de eerste set een hard hoofd in had. "Jannik was de eerste set gewoon de betere speler. Na die set ben ik iets agressiever gaan spelen en bepaalde ik het spel. Ook had ik het idee dat ik fysiek iets beter was dan Jannik, die vermoeid raakte.’’

Dat moest verliezer Jannik Sinner beamen. "Ik heb twee heel mooie, slopende weken achter de rug, met toernooiwinst in Montpellier en hier in Ahoy de finale. Het was een clash op hoog niveau, en hoewel ik nu opnieuw van Daniil verloor, voel ik wel dat ik steeds wat dichterbij kom. Sowieso is Rotterdam Ahoy voor mij een heel speciaal toernooi. Drie jaar geleden, toen ik hier met een wild card debuteerde, won ik voor het eerst van een speler uit de top-10 (David Goffin-red). En deze week won ik voor het eerst van een top-3 speler (Tsitsipas-red).’’

Waar Sinner treurde om zijn nederlaag, toonde Medvedev zich dolgelukkig met zijn eerste toernooizege in Rotterdam Ahoy in de tas. Daarmee vervulde hij een lang gekoesterde wens. "Ik speel altijd graag in Rotterdam en haalde eerder al de halve finale (2019-red), maar om eerlijk te zijn heb ik hier de laatste jaren ook heel slechte partijen gespeeld. Ik ben blij dat ik dit jaar de hele week een hoog niveau kon vasthouden. En het is een geweldig gevoel dat mijn naam nu eindelijk op de winnaarsring in Ahoy staat. Dat is een mooie bonus voor een fantastische week.’’ 

Dubbelspel
Ivan Dodig en Austin Krajicek wonnen de dubbelspeltitel tijdens de 50e editie van het ABN AMRO Open. Het duo rekende in Rotterdam Ahoy in een spannende finale met het dubbel Rohan Bopanna/Matthew Ebden af: 7-6 (5), 2-6, 12-10.

De 38-jarige Kroaat Ivan Dodig, die na het laatste punt zijn racket aan een toeschouwer gaf, haalde opgelucht adem na de apotheose met een matchtiebreak.  Het was na 2017 met de Spanjaard Marcel Granollers zijn tweede dubbeltitel in Rotterdam. "Wij waren vandaag de gelukkigste. Ik kom graag naar Rotterdam, want hier zit altijd veel publiek op de tribune met ook nog eens verstand van tennis.”

Met Austin Krajicek kreeg Rotterdam Ahoy ook in het dubbelspel de naam 'Krajicek’ op de kampioenenring. "Ik denk dat in de toekomst mensen zullen denken dat Richard Krajicek zijn comeback in 2023 heeft gemaakt. Ik speelde hier voor de tweede keer, maar hoop in de toekomst nog vaak in Rotterdam te spelen. De naam Krajicek is trouwens in Amerika écht een unieke naam.” Toernooidirecteur Richard Krajicek won in 1995 en 1997 het enkelspel in Ahoy.

De Nederlanders waren tijdens de jubileumeditie goed op dreef. Botic van de Zandschulp was in de tweede ronde niet opgewassen tegen Daniil Medvedev. De met een wildcard toegelaten Gijs Brouwer versloeg de als vierde geplaatste Holger Rune, die met een polsblessure de strijd moest staken. Tallon Griekspoor verraste in de tweede ronde de Duitser Alexander Zverev en won in de kwartfinale tijdens een Nederlands onderonsje van Brouwer. Voor Griekspoor was de halve finale tegen Jannik Sinner het eindstation.