Menu
NLMenu
EN
Zoeken
Zoeken

1991 - Verrassende winnaar voor de eerste kampioensschaal

Omar Camporese

Omar Camporese gaat juichend op de knieen nadat hij Lendl in de finale heeft verslagen

Winnaar Enkelspel Omar Camporese
Winnaars Dubbelspel Patrick Galbraith & Anders Järryd
Totaal Prijzengeld 500.000 US Dollar
Aantal bezoekers 83.301

De opmars van het Nederlandse tennis zet zich voort. Hoewel de met een wildcard toegelaten Richard Krajicek bij zijn debuut in de single tegen de als vijfde geplaatste Andrei Chesnokov nog geen succes weet te boeken, doen zijn generatiegenoten het uitstekend. Debutant Jan Siemerink bereikt de kwartfinales, waarin Anders Järryd te sterk is. Paul Haarhuis doet het nog beter. Nadat hij drie Zweedse spelers (Svensson, Gustafsson en Bergstrom) op rij heeft verslagen, stuit hij in de halve finale op de onbekende Italiaan Omar Camporese.

De tennisfans maken zich al stiekem op voor een finale tussen de 'thuisfavoriet’ en één van de smaakmakers uit de andere halve finale, Lendl of Järryd. Echter Omar Camporese beleeft de beste week uit zijn tennisleven. In de tiebreak van de derde set is hij een maatje te groot voor Haarhuis.

Camporese mag het in de finale opnemen tegen Ivan Lendl, die voor het eerst sinds de afgebroken finale in 1984 weer in Rotterdam te bewonderen is. Weinigen twijfelen er aan dat de gloednieuwe kampioensschaal naar de nummer drie van de wereld zal gaan. Ook dit keer kent de finale met Lendl een verrassing. Na 2 uur en 48 minuten pakt Camporese (42e op de wereldranglijst) namelijk de derde set en verrast vriend en vijand met de titel.