MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

1992 - Eindelijk Boris Becker

Boris Becker

Boris Becker in actie in de finale van het
ABN AMRO Open 1992.

Winnaar Enkelspel Boris Becker
Winnaar Dubbelspel Marc-Kevin Göllner & David Prinosil
Totaal Prijzengeld 525.000 US Dollar
Aantal bezoekers 91.985

Het Amerikaanse tennis heeft al een tijd geen mondiale nummer 1 geleverd. Door de overheersing van Ivan Lendl en in mindere mate Stefan Edberg en Boris Becker, is John McEnroe in 1985 de laatste geweest. In februari 1992 komt daar verandering in als Jim Courier de top van de tennisberg bestijgt. Hoewel Stefan Edberg nog twee keer kort de hegemonie doorbreekt, is het daarna USA wat de klok slaat.  Courier, Sampras en Agassi zijn de vaandeldragers van het mondiale tennis in die tijd. Met uitzondering van Muster (6 weken), Rios (6), Moya (2), Kafelnikov (6) en Rafter (1), voeren Sampras en Agassi de lijst aan van augustus 1993 tot en met november 2000.

Voor toernooidirecteur Wim Buitendijk is het aantrekken van Sampras en Agassi lastig. Tegelijk met Rotterdam zijn er in Amerika diverse grote toernooien. Voor de Amerikaanse spelers natuurlijk aantrekkelijk, omdat zij dan een aantal weken achtereen in eigen land kunnen spelen.

Ondanks deze machtsovername is het toernooi van 1992 een editie om in te lijsten. Met Edberg, Lendl, McEnroe en Becker staan er vier voormalig nummers één van de wereld aan de start. Ondanks deze internationale toppers weet Paul Haarhuis opnieuw de halve finale te bereiken. Net als een jaar eerder buigt hij in drie sets het hoofd, dit keer voor de Rus Volkov. Rotterdam is dan echter al verzekerd van een mooie finale, omdat in de andere halve finale Becker en McEnroe tegen elkaar uitkomen. De Duitser trekt aan het langste eind, waardoor hij eindelijk aan de winnaarslijst kan worden toegevoegd.

Bijzonder is de winst van Paul Haarhuis in de halve finale van het dubbelspel. Samen met Mark Koevermans verslaat hij Tom Kempers en zijn latere vaste partner Jacco Eltingh. In de finale moeten de Nederlanders de titel laten aan Goellner en Prinosil.