MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

1993 - Van de winkel naar het centre court

Anders Järryd

Anders Järryd winnaar van zowel het enkel- als dubbelspel.

Winnaar Enkelspel Anders Järryd
Winnaar Dubbelspel Henrik Holm & Anders Järryd
Totaal Prijzengeld 600.000 US Dollar

Aantal bezoekers 91.788

 

De geschiedenis herhaalt zich bij een jubileumeditie. In 1983 wordt de tiende editie door afzeggingen van Björn Borg en Jimmy Connors ontwricht. Toernooidirecteur Wim Buitendijk lijkt tien jaar later een voorgevoel te hebben. "Het toernooi is pas begonnen als alle spelers hebben gespeeld”, zegt hij in het dagjournaal. En dat klopt, want Boris Becker en Ivan Lendl spelen niet in Ahoy. Becker komt wel naar Rotterdam voor een dokterscontrole en een praatje met de pers om zijn blessure toe te lichten.

Ralph Kok strandt in de kwalificaties, maar de Schiedammer is wel iedere speeldag in Ahoy. Hij verkoopt op de eerste ring tennisrackets en tekent dagelijks bij de spelersdesk in om in aanmerking te komen als lucky loser. Kok doet goede zaken met de verkoop van het Spin-racket tot hij ineens voor de eerste ronde in het hoofdtoernooi wordt opgeroepen. De speler zonder een ATP-ranking mag het opnemen tegen Patrik Kühnen, die de nummer 68 op de mondiale ranglijst is. Kok stunt tegen de Duitser (6-4, 6-4) en haalt zo zijn enige ATP-overwinning in zijn carrière. Het sprookje is van korte duur. In de tweede ronde is Omar Camporese ongenaakbaar. De Italiaan verslaat Kok met tweemaal 6-2 in 62 minuten. Het hoofdtoernooi telt in het enkelspel maar liefst acht Nederlanders.

Heel anders is de historie van Anders Järryd in Ahoy. Na twee verloren finales (1986 - Nyström en 1989 - Hlasek) wint de Zweed de finale van Karel Novacek. De met een wildcard toegelaten Järryd evenaart de bijzonder prestatie van zijn landgenoot Stefan Edberg uit 1987 met in hetzelfde jaar óók een toernooizege in het dubbelspel.