MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

1995 - Compleet Nederlandse finale

Richard Krajicek

Richard Krajicek blesseert zijn knie op matchpoint in de finale.

Winnaar Enkelspel Richard Krajicek
Winnaars Dubbelspel Martin Damm & Anders Järryd
Totaal Prijzengeld 600.000 US Dollar
Aantal bezoekers 92.226

Sjeng Schalken maakt in 1995 zijn debuut in Ahoy. Hij mag als lucky loser invallen voor Boris Becker, die met een blessure naar Rotterdam komt en niet van start kan. Schalken maakt optimaal gebruik van dit buitenkansje en bereikt de kwartfinales. Toch is hij niet de beste Nederlander dat jaar, want er wordt een uniek stukje Nederlandse tennisgeschiedenis in Rotterdam geschreven.

Richard Krajicek ontdoet zich in de halve eindstrijd van Omar Camporese. In de andere halve finale veroorzaakt Paul Haarhuis een stunt door topfavoriet Yevgeny Kafelnikov in drie sets te verslaan. Hij overleeft tegen de Rus drie matchpoints. Het is duidelijk dat Tom Okker na 21 jaar eindelijk een opvolger gaat krijgen in wat is uitgegroeid tot het belangrijkste tennistoernooi van Nederland.

Krajicek is in topvorm naar Rotterdam gekomen. Hij heeft een week eerder het toernooi in Stuttgart al gewonnen. Een wedstrijd van absoluut topniveau laat zien dat het Nederlands tennis op dat moment van uitzonderlijke klasse is. Haarhuis biedt met verbluffend spel en mentale veerkracht lang tegenstand, maar uiteindelijk is hij niet opgewassen tegen het servicegeweld van Krajicek die met 7-6, 6-4 wint. Een smet op de finale is de blessure die Krajicek oploopt bij het maken van het matchpoint. Na zijn lange blessure van vorig seizoen valt de schade deze keer gelukkig mee.

In het dubbelspel bereikt Anders Järryd een record. Met Martin Damm verovert hij de dubbeltitel. Samen met zijn eerder enkelspeltitel in 1993 en zijn dubbeltitels in 1987, 1991 en 1993 verovert hij hiermee zijn vijfde titel in Ahoy. Een record dat de Zweed vanaf 2018 met Roger Federer moet delen.