Menu
NLMenu
EN

Zoeken

Zoeken

1995 - Compleet Nederlandse finale

Richard Krajicek

Richard Krajicek blesseert zijn knie op matchpoint in de finale.

Winnaar Enkelspel Richard Krajicek
Winnaars Dubbelspel Martin Damm & Anders Järryd
Totaal Prijzengeld 600.000 US Dollar
Aantal bezoekers 92.226

Sjeng Schalken maakt in 1995 zijn debuut in Ahoy. Hij mag als Lucky Loser invallen voor Boris Becker, die met een blessure in Rotterdam aankomt en niet van start kan. Schalken maakt optimaal gebruik van dit buitenkansje, hij weet de kwartfinale te bereiken. Toch is hij niet de beste Nederlander van dat jaar er wordt namelijk een uniek stukje Nederlandse tennisgeschiedenis geschreven.

Richard Krajicek ontdoet zich in de halve finale van Omar Camporese. In de andere halve finale veroorzaakt Paul Haarhuis een stunt door topfavoriet Kafelnikov in drie sets te verslaan. Hij overleeft tegen de Rus maar liefst drie matchpoints, alvorens duidelijk is dat Tom Okker na 21 jaar eindelijk een opvolger gaat krijgen, in wat inmiddels is uitgegroeid tot het belangrijkste toernooi van Nederland.

Krajicek is in topvorm naar Rotterdam gekomen. Hij heeft een week eerder het toernooi in Stuttgart al gewonnen. Een wedstrijd van absoluut topniveau laat zien dat het Nederlands tennis op dat moment van uitzonderlijke klasse is. Haarhuis weet met verbluffend spel en mentale veerkracht lang tegenspel te bieden, maar uiteindelijk is hij niet opgewassen tegen het servicegeweld en verliest hij met 7-6, 6-4. Een smet op de finale is de blessure die Krajicek oploopt bij het maken van het matchpoint. Na zijn lange blessure van een seizoen eerder, blijkt de schade dit keer gelukkig mee te vallen.

In het dubbelspel bereikt Anders Järryd een uniek record. Met Martin Damm verovert hij de dubbeltitel. Samen met zijn eerder enkelspeltitel in 1993 en zijn dubbeltitels in 1987, 1991 en 1993 verovert hij hiermee zijn vijfde titel in Ahoy. Een absoluut record.