MenuMenu
NLMenu
EN
Zoeken

1996 - Eindelijk Pete Sampras

Goran Ivanisevic

Een ontspannen Goran Ivanisevic in de spelerslounge.

Winnaar Enkelspel Goran Ivanisevic
Winnaars Dubbelspel David Adams & Marius Barnard
Totaal Prijzengeld 750.000 US Dollar
Aantal bezoekers 94.585

Jaar na jaar wordt een poging gewaagd en telkens blijkt het onmogelijk om de supersterren van dat moment Pete Sampras en Andre Agassi te bewegen om naar Nederland te reizen. Met name Sampras, dan in het bezit van zeven Grand Slam-titels, staat bovenaan de verlanglijst van toernooidirecteur Wim Buitendijk.

In 1996 lukt het eindelijk. Sampras, de nummer drie van de wereld achter Muster en Agassi, zegt toe om in maart naar Europa te komen. Juist het feit dat hij twee andere spelers op de ATP-ranking voor zich moet dulden, lijkt het beslissende zetje te hebben gegeven. Met de punten in Rotterdam en de aansluitende twee Amerikaanse toernooien zou Sampras zich immers weer naar de top van de ranking kunnen spelen. Na twee moeizame overwinningen moet de Amerikaan het toernooi met een blessure op vrijdag verlaten. Ondanks het afhaken van deze wereldtopper blijft voldoende kwaliteit over. In de finale treffen Yevgeny Kafelnikov en Goran Ivanisevic elkaar.

Na drie meeslepende sets staat Ivanisevic, die de bijnaam 'Crazy Croat’ had, met de trofee in handen en wordt hij bijgeschreven in de historie van het ABN AMRO Open. Kafelnikov moet nog even geduld hebben voor zijn naam op de winnaarsring zal worden bijgeschreven.

Het dubbelspel wordt gewonnen door het Zuid-Afrikaanse koppel David Adams en Marius Barnard.